No para! A Gyógysertárban van megoldás mindenre!

A kisfiúk egyik álma, hogy tűzoltók legyenek. Talán mert mindenki meghallgatja jópárszor 0-3 év között József Attila Altató című versét és annak záró versszakát “Tűzoltó leszel s katona”. De a vers nem úgy folytatódik, hogy ha már tűzoltó lettél, legyél sörfőző is. A tiszafüredi tűzoltónak, Sanyinak azonban ez a hiányzó strófa nem szegte kedvét és aktív tűzoltóként sörfőzdét alapított a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden. Nem törte meg a szakmájával együtt járó veszély sem, mert a főzde söreinek a NOPARA! nevet adta. A víztorony lábánál találjuk meg a Nopara Gyógysertár sörözőt, sörfőzdét, bisztrót és apartmant. Az épületet nem lehet eltéveszteni, a tulaj gondoskodott róla, hogy a kerítésbe applikált sörösüveg formájú asztalosmunka mellett senki ne menjen el még véletlenül sem.

Jelenleg 7 főzetet állítanak elő és mi úgy döntöttünk, leteszteljük mindet. A sörkóstolás hasonló, mint a borkóstolás, tele van objektív és szubjekítv elemekkel, de hogy a hitelességet megőrizzük, megkértük Jónás Péter sörkóstolót, segítsen be a sörök tesztjébe.

No para! Íme a verdikt!

Itt találod a NOPARA Gyógysertárt!

1. NOPARA Witbier - Szűretlen búzasör 4,7% alc.

211 | | 0 |

A búzasör eredetileg felső erjesztésű sörfajta, de ma már a jobb érés érdekében alsó erjesztésű élesztőt is adnak hozzá. Emellett erjedés közben spontán tejsavas erjedés is történik. Ez a sör eredetileg német származású, amelynek észak-német és dél-német változata is ismert. Valószínűleg, bajor kolostorokban már jóval előbb készítettek búzasört mint árpasört. Napjainkban már ez a sör nem feltétlenül tisztán búzából, hanem minimum 50% búzamalátából (a maradék maximum 50% árpamaláta) készül, természetesen víz, komló és persze élesztő hozzáadásával. Ízesítőanyagokat nem tartalmaz (általában, de ez sem feltétlen igaz). Jellemzően fanyar, száraz sör, amelynek színe a világossárgától a sötétsárgáig terjed. Van szűrt és szűretlen változata is, a szűretlent Hefe Weizennek, a szűrt változatot Kristall Weizennek hívják. A búzasör ivásnak van néhány sajátossága: -lassan kell kitölteni a ferdén tartott pohárba, mert itt nagyobb a túlnyomás a palackban, mint az árpasör esetében. -kitöltés után pedig a szűretlen söröknél az üveg aljára leszállt üledéket fel kell keverni és szintén a pohárba tölteni. -mindig akkora poharat válasszunk, amekkora az üveg űrtaltalma, mert egyszerre kell kitölteni. -a németek általában félliteres, magas, keskeny korsókban fogyasztják a búzasört. Fogyasztási hőmérséklete változó, a búzasör típusától függ. A szűretlen és szűrt fehér búzasör 4-7 Celsius, a barna búzasört 8-12 Celsius, az ún. Weizenbock-ot 8-12 Celsius-fokon célszerű szervírozni. A sörben levő széndioxid kipezsegtetése érdekében néhány szem rizst szokás szórni, amitől kemény, magas hab keletkezik. A hab fékezésére és a sörben levő ízek kiemelésére szokás frissen szelt citromkarikát vagy -szeletet tenni a sörbe. Ennyi előzetest követően térjünk át, a főzde Witbier névre keresztelt Szűretlen (Hefe Eizen) búzasörére. A címke nincs túlgondolva. Egyszerű és a legszükségesebb információkra szorítkozik, közli az összetevőket: víz, árpa és búzamaláta, komló és sörélesztő, mindezeket curacaoval és korianderrel dobja fel a sörfőzőmester. No meg persze a legfontosabb információ, hogy a nedű 4,7% alkoholt tartalmaz. Mielőtt felnyitjuk a palackot érdemes párszor óvatosan megforgatni, hogy a palack aljára kiült üledék felkavarodjon, aki ismeri a belga szűretlen söröket annak ez a művelet nem idegen. Meglepő módon kitöltéskor főzetünk egyáltán nem habzik fel. A főzet színe viszonylag sötét, állaga emlékeztet a szűretlen gyümölcslevekre. Illata kellemes fűszeres, emlékeztet a Blanc 1664-re, ami egy igen kellemes francia búzasör. Én enyhe koriander és élesztő aromàt érzek ki belőle. Mielőtt megkóstolnám, el kell áruljam, hogy a magam részéről, sosem teszek citromot a búzasörbe, mert én mindig a főzet saját ízére vagyok kíváncsi. Igen érdekes ízvilága van, a kortyot a hozzáadott fűszerek vezetik fel, ezt egy kis malátás íz követi, majd érkezik a búzasörökre jellemző igen kellemes savanykásság, és mindezt a komló enyhe keserűsége zárja le. Ezt a szerte ágazó, harmónikus ízforgatagot egy igen halvány élesztős mellékíz fogja össze. Számomra talán kissé szénsavban szegény de komplex íze bőven kárpótol eme hiányosságáért.

2. NOPARA - Málnás búza szűretlen búzasör 4,7% alc.

161 | | 0 |

Most, hogy megismertük a főzde búza sörét, vessünk egy pillantást málnás testvérére. A málnás búza sörök alapvetően belga főzetek, szokás őket Framboise, vagy Rosé néven emlegetni. A címke stílusa nem különbözik az ízesítettelen búzasörétől. Sajnos ez sem túl informatív, igazán sokat dobna a külcsínen ha informatívabb lenne, illetve részletesebben írna az összetevőiről, amelyek egyébként megegyeznek a főzde másik búzasörével, csupán a málnasziruppal egészült ki a lista. A kupakja igen jópofa, önnyitós. A palack felnyitása előtt ezt is ajánlott óvatosan megforgatni, hogy az aljáról felkavarodjon az üledék. Színe, engem a Márka üdítőkre emlékeztet. Illata igazán kellemes! Ott van benne a búzasörök frissítő illata és a málna kellemes édessége. Habot, testvéréhez hasonlóan egyáltán nem ad. Eddig nagyon szimpatikus a főzet, de lássuk mit lehet mondani az ízére. Igen kellemes gyümölcsös karaktere van, ami mellett kellemesen bújik meg a búzasör karaktere. A kortyot kellemes édeskés málnaíz uralja egyedül talán az utóízben kerül előtérbe a sör. A 4,7% alkoholt egy pillanatra sem lehet belőle kiérezni. Habtalansága azért is érthetetlen számomra mert szénsavban sem szenved hiányt. Igazán kellemes kis frissítő ez a nyári grill partyk alkalmára, vagy akár egy kellemes pecázással töltött napra is.

3. NOPARA – Forte 44 Premium Lager 4,7% alc.

147 | | 0 |

Nézzük meg, hogy a tiszafüredi Nopara Gyógysertárban miként képzelik el az ideális lagert. A lager sörök igen szerteágazó családfával bírnak, miként az ale-ek is. Így, kissé nagyvonalú a főzet leegyszerűsítését arra, hogy „lager”, mert a kézműves (inkább írjunk kisfőzdei) trend abba az irányba mutat, hogy a főzeteket pontosan elhelyezik a sörök világában. A címke továbbra is igen szófukar, a design megegyezik a búzasörökével. A tájékoztató alapján egy letisztult és igen egyszerű, szűrt, világos lagert fogunk kóstolni, melynek összetevői árpamaláta, komló és élesztő. Színe viszonylag sötét, kitöltéskor erősen felhabzik de habja pillanatok alatt semmivé foszlik. Ránézésre nem tűnik túlzottan szénsavasnak. Illatában abszolút az élesztő dominál. Íze nem annyira egyszerű, mint amilyenre előzetesben számítottam. A kortyot is az élesztő vezeti fel, amit aztán igen gyorsan elnyom a maláta édessége és a komló keserűsége. Ezek mögött az attitűdök mögött diszkréten megbújik a sör 4,7% alkoholtartalma. Érdekessége, hogy bár szénsavban szegénynek tűnik, azonban az ízében pont ideális mennyiségben van jelen. Számomra kissé beárnyékolja ezt az alapvetően kellemes pilseni íz világot, egy érdekes savanykás mellék zönge, amit én sajnos nem tudok hova tenni. A visszakóstolás után egyértelműen megállapítható, hogy az ízében található kellemetlen savanyúság csalódást kelt, a főzde sörei közül nem ez lesz a kedvencünk, az már látszik. (A kisüzemi sörkészítés ingadozó alapanyag és technológiai problémái miatt elképzelhető, hogy ugyanezen típus következő főzete sokkal jobb ízvilágot mutat, így megpróbálkozunk később egy újabb kóstolással).

4. NOPARA – Mosólé Világos Lager 4,7% alc.

130 | | 0 |

A Forte 44-gyel szerzett tapasztalat után tegyünk egy újabb próbát a főzde termékeivel, mégpedig egy másik lager, a Mosólé megkóstolásával. A két búza után a Forte 44 egyértelmű csalódás volt, így a névválasztás már eleve elbizonytalanítja az embert: nomen est omen?!. Reméljük nem! Az alkohol tartalom az eddig megszokott 4,7%, a főzde kiváló érzékkel találta meg az ideális alkoholtartalmat és ahhoz következetesen tartja is magát. Továbbra sem tartalmaz adalékot, csupán árpamaláta, komló és élesztő van a vízben. Kitöltéskor erősen felhabzik, ám ahogy a főzde eddigi söreinél is, sajnos a korona pillanatok alatt eloszlik. Színe kellemesen és bíztatóan aranylik. Üledéket nem lehet benne látni. Ránézésre már szénsavasabbnak tűnik, mint lager testvére. Illata nem különbözik a Forte 44-étől és bár e miatt tartottam tőle, hogy ugyanazt kapjuk más címkével, mint a Forte palackjában, de nem! És milyen jó, hogy nem! Ez a kis főzet sem túl bonyolult, de méltó helyet foglalhat el a főzde búzasörei mellett! A kortyban jelen van az árpamaláta, amit némileg elnyom a komló keserűsége, az ízkombinációt pedig keretbe foglalja az alkohol íze. Mindezt kellemesen dobja fel a szénsav. Véleményem szerint bár nem túl bonyolult, de mégis kellemes kis főzet ez, ami sokkal jobban sikeredett, mint a Forte 44. Ezek után kiváncsian fogom megkóstolni a gyümölcsös lagereit a főzdének.

5. NOPARA – Füredi Áfonyás világos sör 4,7% alc.

71 | | 0 |

Az utolsó előtti tételnek nem lesz könnyű dolga, ugyanis igen komoly elvárásokkal fordulok felé, mivel az egyik kedvenc hazai kisüzemi főzdémtől szintén az Áfonyás gyümölcsös sör az egyik nagy kedvencem. Főzetünk a már megszokott 4,7% alkoholt tartalmazza. Az alap összetevőket csupán áfonyasűrítménnyel egészíti ki a főzde mester. Bontás után az első benyomás rögtön meghökkent: az illata nagyon meggyőző! Kellemes, intenzív áfonyásság érződik, a frissen szedett áfonya savanykás, kissé földes illata azonnal átjön. Színe kissé kékes-lilás, kicsit világosabb mint amire számítottam. Még habja is ebben a színben játszik, ami nem túl dús és nem is tartós (ahogy ezt a főzde eddigi sörei esetén megszokhattuk). Ránézésre nem tűnik túl szénsavasnak. Na de jöjjön a korty. Igen kellemes, laza sör, nyári grillezés mellé ideális, könnyed hűsítő. Ízében az áfonya egyáltán nem olyan tömény, mint illatában, éppen csak egy kis könnyed gyümölcsös zamatot ad a lagernek. A kortyot az áfonya vezeti fel és végig az is marad előtérben, mellette a komló érződik ki a háttérből, de végül az utóízben dominálni fogja a sört. Az alkohol teljesen elbújik az áfonya és a komló mögött. Szénsav tartalma viszonylag magas, de mégsem olyan tömény, mint a nagyipari főzeteinkre jellemző. Igazán jószívvel ajánlom bárkinek, aki szereti a könnyed frissítő gyümölcsös söröket.

6. NOPARA - Füredi Vörös Amber Lager

60 | | 0 |

Tudták? A vörös sörök színét a hozzáadott pörkölt maláta adja. A tradicionális vörös sörök, a belga (flamand) vörös alek. A NOPARA! Gyógysertár vörös söre azonban nem a hagyományos főzetekkel mutat rokonságot. A címke tanúsága szerint a négy alap összetevőn kívül semmilyen adalékot nem tartalmaz. Alkohol tartalma a szokásos 4,7%. Az Illata lehelet vékony, alig-alig kivehető, majdhogynem a víz semlegessége jut el az orrunkba. Színe mély vörös, már-már vörösborra emlékeztet, a hasonlóságot fokozza, hogy a kitöltéskor habot egyáltán nem ad, ami esztétikai és fogyasztási élmény szempontjából sem szerencsés. A palack alján van egy kis üledék, így érdemes megforgatni kicsit mielőtt kinyitnánk. Meglehetősen szénsavtalannak tűnik. A főzet a keserű sörök kedvelőinek kedvez, cseres-fanyar ize nem illik a megszokott vörös sörök sorába, amelyek inkább adnak édesebb, izgalmasabb ízélményt a pörkölt maláta hatására. Valószínűleg azért a keserű dominál a pörkölt maláta íze helyett, mert malátának nyomát sem leltem az ízekben. Az első kortytól a lecsengésig a szájpadlás minden szegletében csak a komló van ott: minden rafináltságot mellőzve de mégis karakteresen uralja a kortyot az elejétől a végéig. Sem az alkohol, sem a szénsav nem tud beleszólni a főzet karakterébe. Számomra ez egy lassan ivós karakteresen nehéz sör, ami megköveteli, hogy kellő türelemmel fogyasszuk. De amitől a sör sör, az majdnem mind hiányzik belőle. És amitől a vörös sör vörös sör, az pedig teljesen.