Welovetiszato
Welovetiszato

Mutatjuk, milyen egy élménytúra a Kérész Központban!

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. július 1.
Mutatjuk, milyen egy élménytúra a Kérész Központban!

Interaktív, modern és mégis természetközeli

2024. június 20-án minden látogató előtt megnyitotta kapuit a Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központ. A 3 szintes épület a Tisza-tó egyik legszebb pontján található, ahol interaktív élményelemeket és aktív programokat is tudnak biztosítani. Júliusban és augusztusban keddtől vasárnapig 9.00-18.00 óra között áll nyitva a Kérész Központ. Ezekben a hónapokban 4, illetve 5 vezetett túrát tudnak indítani a látogatótérben.

Mi egy szerdai napon érkeztünk meg, pont elvonult egy kiadós vihar Tiszafüredről, bár a központ szolgáltatásainak egyik fele pont az ilyen esősebb napokra tud kikapcsolódást, szórakozást biztosítani. A látogatók másfél órás, vezetett programon vehetnek részt, melynek minden eleme más és más. A túra első fele babzsák mozis filmvetítés, majd következik a KÉR-ÉSZ-TÉR nevű multifunkcionális kiállítótér bemutatása.  Utolsó megálló a természetbúvár labor meglátogatása, ahol digitális mikroszkópokkal ismerkedhetünk.

A Kérész Központ környezete

Az épületet Tiszafüred legrégebbi kikötője mellé építették, a Füredi-holtág mentén. Azért is volt nagyon jó ötlet ez, mert szerintünk az egyik legcsodálatosabb panorámát itt találjuk meg a Tisza-tónál. Aki korábban érkezik, mint a túra kezdő időpontja, el tud egy finom szendvicset vagy kávét fogyasztani a Kérész Központ teraszán. Az élménytúra már itt megkezdődik a látvány miatt: láthatjuk a holtágat, a szemben lévő szigetet, a csendes kis kikötőt és az épületet körbevevő természetet, mely eső után különösen szépnek, frissnek és megnyugtatónak tűnt.

A Kérész Központhoz tartozik egy hatalmas stég is, ahonnan már vezetett vízi túrákat is indítanak. Viszont mi már aznap vízre tudtunk szállni és ki tudtuk próbálni az egyedülálló vízi közlekedési eszközt, a Schiller waterbike-ot. Az épület alsó szintjén lettek kialakítva a tárolók és az öltözők, ahol a vendégek kényelmesen át tudnak öltözni, felkészülni a vízi biciklizésre vagy a túrára.

Bejárat, büfé

A Kérész Központ első szintjén található a bejárat. A bejárattól közvetlen balra van a recepció, ahol készségesen állnak a látogatók rendelkezésére. Itt kell amúgy a túra díját is befizetni. Van itt egy kis ajándékbolt is, ahol Tisza-tavi termelők és kézművesek csodás portékáiból is tudunk válogatni. A bejárattól jobbra van a Kérész Központ büféje és innen tudunk kimenni a terasz részre is. A kínálat melegszendvicsből és édes, laktóz és gluténmentes aprósüteményekből áll, valamint kávét tudunk még itt fogyasztani.

A Kérész központ vezetett túráinak elemei

A túra elemei már az emeleten lettek kialakítva, melyek:

  • babzsák mozi, ahol a projekt keretében készült természetfilm segítségével mutatják be a Tisza-tavat és környékének ismert és kevésbé ismert értékeit
  • KÉR-ÉSZ-TÉR, melynek elemei a digitális homokozó, a kérészek életét bemutató VR 360 kisfilm, a Tisza-tó élővilágát fürkésző távcsövek és a Tisza-tó vízszintjét szabályozó ügyességi játék
  • természetismereti foglalkozások keretében a természetbúvár labor, ahol digitális mikroszkópok segítik az élményszerű ismeretszerzést

Erős kezdés – magával ragadó mozis élmények

A kisfilmet egy babzsákokkal teli teremben tudjuk megnézni. A technika nyilván tökéletes, a film pedig…minket teljesen elvarázsolt. Profi felvételek, hang és képi hatások, magával ragadó hangulat és ami a lényeg: tényleg azt éreztük a végén, hogy mindent IS akarunk látni a Tisza-tóból! Szinte az összes, turisták által bejárható helyszínt felismerhettük, a kisebb-nagyobb rendezvényeket és csodás légi, valamint naplementés felvételek tették maradandóvá az alkotást.

Erős folytatás – KÉR-ÉSZ-TÉR

A moziteremmel szemben található a Kérész Központ kiállítóterme, ahol körülbelül egyórás, aktív időtöltésre alkalmas, interaktív program várja a látogatókat. Innen a legszebb amúgy a Tisza-tóra néző panoráma, ezért is alakítottak ki az ablak mellé egy négyállásos madárlest, ahonnan professzionális eszközökkel figyelhető meg az élővilág. Szerencsére a Kérész Központ környékén az utóbbi években számos madárcsalád – többek között bütykös hattyú és szárcsa – rakott fészket, de rajtuk kívül ha szerencsénk van, kárókatonát, bakcsót vagy gémeket is meg tudunk figyelni.

Mielőtt belemerülnénk az interaktív eszközök megismerésébe, a túra a Tisza-folyó szabályozásával és a Tisza-tó kialakulásának a történetével kezdődik/folytatódik. Ehhez a falon illusztrációkat is találhatunk, de a lényeget a túravezető fogja elmondani. Mivel rengeteg az infó, így nehéz lerövidíteni, de pont elég az az 5-10 perc, ugyanis a gyerekek figyelmét belépéskor azonnal a digitális homokozó keltette fel.

Igazi kuriózum Közép-Európa legnagyobb digitális homokozója – gyerekek és felnőttek számára nemkülönben. Szabadon túrhatunk bele a különleges afrikai homokba és formálhatjuk át a térség domborzati viszonyait úgy, ahogy azt régen a természet tette a Tisza-folyó menti tájjal. A szintkülönbségeket különböző színekkel “világítják” meg, a legmélyebb részek, a folyó medrek kékkel, a síkságok zölddel, a dombok sárgával és a legmagasabb pontok pirossal világítanak.

A teremben helyet kapott egy minikiállítás is, melynek témája a Tiszát fenyegető szennyezőforrások és a fennálló problémák kezelése. A Kérész Központ alkotói azért tették ide ezt a totemoszlopot, mert szerintük is az egészséges, tiszta folyó léte nemcsak természetvédelmi kérdés, hiszen számos formában, mi emberek is függünk tőle. Ezen az oszlopon bemutatásra kerültek az invazív, behatoló fajok is, melyek szintén veszélyeztetik a Tisza-tó élővilágát.

A Tisza-tó vízszintjét szabályozó ügyességi játék

Nekünk ez volt az az élményelem, aminek nem igazán tudtuk magunkat átadni. Gyerekeknek és családnak viszont jó kis játék, mely együttműködésre is tanít. 5 fő játszhatja és a játék megtanít arra, hogy a Tisza-tónál hogyan alakul a téli és a nyári vízszint, valamint a 10 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezés kezelését is megtanulhatjuk.

Kérészek életét bemutató VR élmény – a legütősebb elem

A virtuális valóság szemüvegek kiváló eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy teljesen belemerüljünk a virtuális világba. Ezért is nyújt különleges élményt a kérészek életéről szóló 3D-s VR (virtuális valóság) bemutató, melyet a kérészek ihlette egyedi függőfotelekben, 360°-os látványban élvezhetünk. A kisfilm kb. 4-5 perces és ha folyamatosan forgatjuk a fejünket valamint a székben magunkat, fantasztikus, egyedülálló élményben lehet részünk! Láthatjuk szinte testközelből a kérészek születését és azt a helyet, ahol pihennek, majd megszületnek és rajzanak. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy akik rosszul vannak tömegközlekedési eszközökön, az élmény után vagy akár közben szédülhetnek is.

Utolsó megálló – labor

A természetismereti bemutató terem digitális mikroszkópokkal és nagyméretű kijelzőkkel biztosítja a tudományos időtöltést. A Kérész Központ laborja olyan szemlencse kamerákkal van felszerelve, amely közvetlenül használható a távcső vagy mikroszkóp okulárja helyett. Háromféle nagyítás áll rendelkezésre a három objektívvel (4 x, 10 x, 40 x), melyek a hasonló objektívvel szerelt vizuális mikroszkópokénál a kis chipméret miatt jóval nagyobb nagyítást adnak (kb. 40 x, 100 x és 400 x). A mikroszkópok tárgylemezére helyezett apró tárgyakat vagy esetleg rovarok apró tesztrészeit láthatjuk sokszoros felnagyításban.

Opcionálisan válaszható – természetfotós műhely

A természetfotózás szerelmesei éppúgy megtalálják számításaikat a Kérész Központ kínálatában. Profi természetfotósok segítenek eligazodni a kültéri fotózás rejtelmeiben. Ezen felül bemutatják, valójában mire képes az okostelefon fotó funkciója, és rengeteg hasznos tanáccsal látják el az érdeklődőket. Lehetőség van hajnalban, vagy akár épp szürkületkor természetfotózásra, szárazföldi vagy vízi programok keretében egyaránt, legyen szó akár nagyobb társaságról, vagy egyéni, személyre szabott megoldásról.

Hab a tortán – kültéri programlehetőségek

Ha elég volt a benti programokból, akkor irány a Kérész Központ alsó része és a stég! A Kérész Központ már indít vízi túrákat is, viszont a Schiller vízi biciklit bármikor ki lehet próbálni. 30 percre 5000 forintért egy teljesen új, a környéken sehol sem használt eszközt próbálhatunk ki. A Kaliforniából származó vízi bringa használata könnyű. A Schiller Water Bike rendkívül stabil, nem dől fel, könnyű a fel- és leszállás, valamint az irányítása is. Bárhová el lehet vele jutni a vízen, aztán igény szerint megállni, fürdőzni, napozni vagy akár ugrálni róla. 400 kg-ig is terhelhető, azaz a biciklisen kívül még legalább egy ember is utazhat rajta a napozó részén.

Kérész Központ szervezett túrái

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program