Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kutya jó hírünk van – Tisza-tó kutyásoknak különkiadás!

admin
·
2019. március 31.
Kutya jó hírünk van – Tisza-tó kutyásoknak különkiadás!

Szerencsére itthon is kialakulni látszik a trend, hogy a szálláshelyek, szolgáltatók és az önkormányzatok kezdenek odafigyelni a kutyával érkezőkre. Bár egy nagy és folyamatosan bővülő, ráadásul erősen fizetőképes körről van szó, azért még rengeteg keresgélés, egyeztetés előzi meg a kutyás utazást, korántsem olyan egyszerű a helyzet.

A Tisza-tó környékén egyre több olyan szálláshely és program van, ahol négylábúinkat is szeretettel várják. Kutyabarát összeállításunk indul, a cikket folyamatosan frissítjük!

#1 Kutyastrandok a Tisza-tónál

Szabadstrandok, horgászhelyek, kikötők, műtárgyak (vízben lévő vagy vízbe érő építmények: pl. híd) kivételével elvileg bárhol úsztathatjuk a kutyánkat. De szerencsésebb erre kijelölt területen vízbe engedni őket, mert az előre kialakított kutyastrandokon a part ápolt, gondozott. Ügyelnek arra, hogy a vízben se legyen a kutyának vagy embernek sérülést okozó dolog, így akár együtt is úszhatunk a kutyánkkal. A parton van szemetes, a közelben ivóvíz, árnyék, a gazdik pedig találnak a közelben vendéglátó helyet, mosdót, de akár a parton is piknikezhetnek.

Két hely van jelenleg a Tisza-tónál, ahol a fenti feltételek teljesülnek: Tiszafüreden a Mancsos Pancsoló a szabadstrand közelében és Sarudon a szabadstrand és a kikötő közötti rész. Mindkettő megfelelő mind a kutyák, mind a gazdák szempontjából, a tidzafüredi környezetében azonban jóval nagyobb a szolgáltatás választék, illetve mini agility pálya is van a kutyák részére.  A tiszafüredi Mancsos Pancsoló a szabadstrand és a Morotva Kerékpáros Pihenőpark között terül el, közel fél hektáron. A területen az árnyékról hatalmas fák, míg a higiéniáról zacskós kutyapiszok gyűjtő szeméttároló gondoskodik. Ha pedig megéheznénk, alig 3 perc sétával elérhetjük a büfésort. Fontos tudni, hogy a strandon a fürdőzők és a többi kedvenc biztonsága érdekében, csak 3 hónapnál nem régebben féregtelenített, megfelelő oltásokkal és chippel ellátott, épp nem tüzelő kutyával tartózkodhatunk.

Egyelőre nincs több kifejezetten erre a célre megnyitott partszakasz a Tisza-tónál. Tartsuk fejben (tapasztalat), amennyiben “áttévedünk” kutyánkkal a szabadstrandra, az úszómesterek elküldenek minket. A többi fürdőző érdekében nem is illik ezzel visszaélni, de büntetést is kockáztatunk.

#2 Kutyás szállások a Tisza-tónál

A Tisza Balneum Thermal Hotel számos medencével, szaunával, relaxációs terápiával és gyermekprogrammal várja vendégeit, míg a velük érkező kis és nagy kutyáknak üdvözlő jutalomfalatokkal és hatalmas kerttel kedveskedik. A négylábúakat nem csak a kertbe és a szobákba, hanem az étterembe is bevihetjük magunkkal. Évente többször is van előadás a felelős állattartásról a szállodában, a személyzet pedig nagyon kedvesen és segítőkészen áll a kutyások rendelkezésére.

A szállás.hu portálon a szűrőfeltételek között beállítható, hogy fogadnak-e kutyát. A végső foglalás elindítása előtt azonban mindenképp egyeztessünk a szálláshellyel, hogy van-e méret és mennyiségi korlát, illetve az adott időszakban nincs-e más vendégük, ahol kifejezetten kérik, hogy ne legyne kutya (kisgyerek, allergiás vendég).

Jó hír, hogy több, mint 120 szállásból válogathatunk, ahova vihetjük magunkkal a négylábú családtagot. Itt egy szűrés, lehet válogatni!

#3 Kutyás vízi programok a Tisza-tónál

Ha bízunk kutyánk fegyelmezettségében, elmehetünk vele vízitúrázni is. A túrák minden nap más részét fedezik fel a környéknek, de lehetőség van több napos, sátorban alvós kirándulásra is. Az egy napos kalandért felnőtteknek 6990, míg a gyerekeknek 4990 Ft-ba kerül. Amennyiben kedvencünket is magunkkal visszük, naponként 3000 Ft-ot kell pluszban fizetnünk. A kirándulás előtt egy friss fotót kell küldenünk a kutyusunkról, és a visszaküldött engedélyt be kell mutatnunk az induláskor. A www.tisza-to-tura.hu oldalon az összes útvonalat és hasznos információt megtaláljuk.

Csónak vagy kenu bérlés esetén általában nem szoktak a kölcsönzők feltételeket szabni, de ebben az esetben is szerencsésebb, ha jóelőre jelezzük (telefon, email), hogy kutyával érkezünk. A vízhez, hullámzáshoz nem szokott kutyák rosszul lehetnek, a végeredményt pedig nekünk kell takarítani ezt jó tudni… Ha hosszabb túrát szervezünk, vigyünk vizet és nasit a kutyának, valamint ha meglátunk egy szabad partszakaszt, mindenképp áljunk meg, hogy elvégezze a dolgát. Ilyen partszakasz ugyanis nincs túl sok, használjuk ki, ha épp nem horgászik ott senki.

#4 Kutyával futás, bringázás a Tisza-tónál

A futás szerelmeseinek sem kell már dönteniük a mozgás és a kedvencünk között, mivel idén második alkalommal lesz lehetőségük arra, hogy kutyájukkal vegyenek részt a Tisza-tavi Jótékonysági Félmaratonon, Sarudon. A június 1-én megrendezésre kerülő verseny 1 km-es távjára várják a gazdikat. A futam 9:30-kor indul a Tiszat-tó töltéskoronáján kialakított rajtvonalról. A nevezési díj 3500 Ft, ami tartalmazza a chipes időmérést és a befutóérmet. Amennyiben április 30-ig nevezünk, még egy technikai pólót is kapunk a csomagba. Fontos, hogy kizárólag érvényes oltásokkal rendelkező, pórázon vezetett kutyával lehet részt venni a távon. A teljesítés után érdemes a helyszínen maradni, mivel a szervezők panitballal, airsofttal és strandprogramokkal is készülnek. Amennyiben családdal érkezünk, és Sarudon szállnánk meg, a Jókai utcában található Lugas Apartmanok közül kettőben is szeretettel várják négylábúinkat. A házikóhoz tartozó zárt kert pedig nem csak nekik nyújt szórakozási lehetőséget, hiszen grillezésre és bográcsozásra is lehetőség van.

 

#5 És ha gond van… állatorvosok a Tisza-tó körül

Mielőtt mág állatorvos lista jönne…. Az ártéren nagyon sok kullancs van, így ha nem akarunk babéziás kutyával egy hetet orvoshoz rohangálni, mindenképp adjunk neki Nexgard Spectra tablettát ÉS vegyünk rá spot-on cseppet, vagy sprayt, vagy nyakörvet. A Nexgard Spextra egyébként nem csak a kullancsok (meg bolhák, stb) ellen véd, de a szívféreg ellen is, amit szúnyogok terjesztenek.

Tiszafüred: dr. Koska Gábor https://drkoska.hu/

Poroszló: dr. Rédecsi Árpád 06 30 239-7376

 

Címkék:
  • kutyabarát,
  • sarud,
  • Tiszafüred