Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Korhely halászlé teszt: Fehér Amúr Halászcsárda

Judit
·
2019. június 5.
Korhely halászlé teszt: Fehér Amúr Halászcsárda

Stabil minőség, a harcsa halászlében kiemelkedő, a korhely is rendben van. A kenyér ropogós, falusias, bár nem házi. A szervíz gyors, kedves és figyelmes. 

Sokak szerint a Fehér Amúr “A” halászcsárda a környéken (mi persze tudjuk, hogy van még jópár nagyon jó halászcsárda, Tiszacsegét pl. egyetlen felsorolásból sem szabad kihagyni), amit a konkurens vendéglátósok is jórészt elismernek. Kétségtelen, hogy a Tisza-híd lábánál lévő étterem parkolója szinte mindig tele van, nyári hétvégéken előzetes foglalás nélkül esélytelen helyet kapni. Van az a mondás, hogy “ennyi autós nem tévedhet” (jó nem így van a mondás, de a lényege…). Jó helyen van és gyönyörű környezetben és jól főznek.

A felszolgáló minden alkalommal készségesen jön az étlappal, ahogy helyet foglalunk az asztalnál. A rendelés felvétel gyors, határozott, a felszolgáló kérdésekkel segít a választásban. Az első hely, ahol külön kitérnek a felszolgálás közben a hal alapanyagra és a frissességre. Ez bíztató, kérünk belsőséget is.

A szervíz fürge, máris jön az ital, következő körben a kenyér és a csípős. A fedett kosárban érkező kenyér friss, nem meleg ugyan, de héja szépen roppan, bele puha, igazi tunkolós kenyér. Végre nem a centis szeletben kapjuk, látszik ezt itt vágták fel jó szélesre (nem is mérnöki pontosságú, jó ez a kicsit rusztikus világ, igazi gyermekkori élményeket hoz fel). Kérdésre, hogy helyben sütött-e, a válasz “nem”, de már azzal elégedettek vagyunk, hogy sikerült jóféle kenyeret beszerezni. Azt tesszük, amit nem kéne: meg is eszünk egy szeletet addig, amíg a főétel megérkezik (nyilván a serclit…). A csípős frissen vágott zöldpaprika, automatikusan hozzák, nem kell kérni.

A Fehér Amúr is a bográcsos, rusztikus tálalást preferálja. A tál melegen érkezik, mem forró, kis kavargatás után rögtön ehető. A halászlé színe bíztató, a paprika jelen van a tetején, mintha bográcsban készült volna (innen nézve nem értjük egyik halászlét sem, amelyiknek a tetejére nem ül ki a paprika). Az illata halas-citrusos, de nem erőteljesen citromos. Az alaplében is érződik a hal, nem túlzottan szétdolgozott, van textúrája, ugyanakkor apróbb (tört) szálkadarabok is vannak benne, amelyek az íznek igen, a szájnak nem kellenek eg halászlében. A harcsa halszelet méretes, szépen feldolgozott, kontúros, nem szétfőtt, bár elegánsabb lenne kisebb darabokban hozzáadni. A szelet íze “halas”, markáns, önmagában is megállja a helyét. A másik kóstolásban a pontyra ugyanez már nem igaz, fáradt, kicsit pocsolyás és enyhén zsíros. A paprika pont jó, se nem domináns, se nem sikkad el, ott van a hal mellett. A korhelyes habarás viszont picit elnagyolt, a tejfölös pöttyök olykor tejföl darabok. Az egyik tesztelésnél pedig kifejezetten tolakodó a tejföl aránya, ezt szóvá is tesszük, a gesztus, hogy hoznak másikat kedves, de nem élünk vele.

A Fehér Amúr Halászcsárda halászlé árai:

  • Halászlé alap 990 Ft
  • Ponty halászlé 1890 Ft
  • Harcsa halászlé 2290 Ft
  • Vegyes halászlé 2090 Ft
  • Korhely halászlé 2190 Ft

Szervíz díj: nincs

Kártyás fizetés: van

Tutit tipp, mit együnk halászlé után: juhtúrós sztrapacska vagy túrógombóc, mindkettőt jól készíti a hely.

A Fehér Amúr halászcsárdát itt találod.

Mit várunk egy tiszai halászlétól, korhely halászlétól?

Tálalás szempontjából a rusztikus megközelítés a kis bogrács (még jobb gyékény tartóban). A modern tálalásban öblös, szűk mélyedésű tányér a kívánatos, ezek tartják egyben az ízeket, tartják forrón a halászlét az utolsó kanálig. A halászléhez jár a kenyér, amelytől  ropogós héjat, puha, foszlós belet várunk el, legalább két ujjnyi szélesre szeletelve. A csípőset szeretők a frissen vágott zöld paprikát kell kapják, utána jön esetleg a minőségi szárított fűszerpaprika, de semmiképp sem az erős pista és hasonló pótmegoldások. A halászlé felszínén mélyvörös-feketés paprika-zsír rétegnek kell lennie (a zsiradék származhat nagyon kevés hozzáadott sertészsírból, de leginkább a halak természetes zsiradékából), ha kisebb-nagyobb pöttyökre válik szét, akkor étolajjal van dolgunk, amely már az elején megpecsételi a halászlé sorsát. A halászlé textúrája egyenletes, sűrű, de nem kanálhoz tapadós. A beleadott hal épp jól készült, nem esik szét, határozott kontúrú, kanállal vágva szépen törik, nem paszírozódik. A lé ízében dominálnia kell a hal ízének és a paprikának. Nem lehet keserű, pocsolya ízű, sem hagyma ízű, pláne sós. Az első 3-5 kanál csak megágyaz az ízeknek, utána kell felismernünk, hogy ipari, kínai vagy olcsó magyar paprikváal van dolgunk, ha nem érezzük a jellegzetes édes-telt ízt, a paprika rossz. A rossz halra vagy felújított halászlére utal, ha a hal ízét nyomokban sem találjuk meg vagy túl sós. A korhely esetén nem citromot és nem tejfölt kell éreznünk, hanem egy fanyar-árnyalatnyit savanykás ízt. Durva hiba, ha a citrom szeletben vagy cikkben kerül a levesbe, a citrom héja ugyanis pillanat alatt megkereseríti a levest, ehetetlenné téve azt.

Címkék:
  • étterem teszt