Welovetiszato
Welovetiszato

Két kihagyhatatlan őszi célpont a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2022. október 13.
Két kihagyhatatlan őszi célpont a Tisza-tónál

Ősszel is vár a Tisza-tó!

Csodás az ősz a Tisza-tónál, szóval kényelmes cipőt fel és irány a Tisza-tó! Mutatunk két olyan célpontot, mely tökéletes őszi kirándulóhely.

A Tiszaigari Arborétum területe és a Kiskörei Hallépcső környéke most tele van csodás gombákkal és színpompás fák és cserjék között sétálhattok. Családoknak és kutyásoknak is ideális célpont mind a két hely.

A Tiszaigari Arborétum

Az eredetileg sétakertnek készült Tiszaigari Arborétum minden évszakban nagyon jó kirándulós célpont, mely a hét minden napján nyitva áll a látogatók előtt. Az ország legnagyobb, egybefüggő mocsári ciprus erdeje, a 400 éves Mátyás-fa és a nemrég újonnan telepített tölgy fajtagyűjtemény mellett a Tiszaigari Arborétum útjai nagyon jó kirándulóhelyet biztosítanak minden évszakban. Télen védett a szelektől, nyáron hűvös, tavasszal madárcsicsergős, ősszel pedig ezer színben pompázó. Az arborétum kisebbnek számít a hazai arborétumok között, de épp elegendő méretű egy tartalmas, 1-1,5 órás sétához.

Az arborétum egy megunhatatlan hely, mivel minden évszakban más és más arcát mutatja meg nekünk. Most ősszel gyönyörű színekben pompáznak a fák és a cserjék, plusz ami még hozzáad a hely különlegességéhez, az ilyenkor az aljnövényzetben megjelenő gombák hada. Lehet, hogy le kell térni a kijelölt ösvényekről, de megéri! Találhattok vargányát, pereszkét, szegfűgombát, őzlábgombát, tőkegombát, laskagombát  és még sorolhatnánk.

Itt akár több órát is el lehet tölteni, a hely nagyon rendezett és tematikusan vannak a részei kialakítva. Esőbeállók, mosdó, játszótér, ismertető táblák is vannak a területen.

A belépő 600 forint, melyet a bejáratnál lévő automatánál lehet megvásárolni.

Kiskörei Hallépcső, vízlépcső és a JóreményStég

Az ország egyetlen hallépcsője a Tisza-tónál található, Kiskörén. A hallépcső létrehozásának célja, hogy a vízi erőmű által “kettévágott” Tisza folyó al- és felvize között biztosítsák a halak szabad mozgását. A hallépcső feladata, hogy biztosítsa a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között, ahol, különösen nyáron, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet. Mivel a Kiskörei Vízlépcső a folyón keresztirányban elhelyezkedő műtárgy,  az árvízi helyzetek kivételével a zsilipek zárva vannak. Ez akadályozza a halak természetes mozgását a két vízszint között, a hallépcső ezt a gátat kerüli meg.

A Tiszán az 1970-es években épült vasbeton halzsilip nem volt elegendő a halak megfelelő mozgásának biztosítására. A hallépcső megépítésével nemcsak a halak átjárása oldódott meg, hanem egyes fajok élőhelyet is kaptak a pihenőtavak segítségével. A vízlépcsőt 37 darab 20 cm-es lépcső alkotja. A hallépcsőben három kisebb és egy nagyobb pihenő tó is megtalálható. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között.

A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában alakítottak ki egy monitoring helyiséget, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

A Hallépcsőt a töltésen lehet csak megközelíteni.

Abádszalók irányából kerékpárral vagy gyalogosan kb 4 km-es túra

Kisköre felől, a töltéshíd után bal oldalon található, kb 500 m

JóreményStég, ami egy félszigetre épített forgatási helyszín

A Tiszát és a Tisza-tavat szívügyének tekintő Ljasuk Dimitry a karantén idejére kiköltözött a Tisza-tó apró félszigetére, a “Jóreménység-szigetre”, ahol azután felépítette a JóreményStéget. Robbantó-gátnak nevezték régen a helyiek ezt a kis földnyelvet.

A Jóreménység-sziget mára turistalátványosság lett. A kunyhó már nincs ott, de 2021-ben önkéntesekkel berendezték és kiszépítgették a területet. A hely a töltésen ki van táblázva, sétálva könnyen megközelíthető.

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program
Címkék: