Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Juh vagy birka? Több száz racka bárány születik a napokban

bcsheinz
·
2021. március 10.
Juh vagy birka? Több száz racka bárány születik a napokban

Racka, az juh, minden más birka

A hortobágyi állattartó közösségben komoly sértésnek számít még ma is, ha egy racka nyájat terelő gazdát lepásztoroznak és furán néznek a juhászok, ha a magyar merinós (pláne cigája, dorper, Ile de france, romanov birkás) gazdára azt mondja valaki juhász. Ennél mondjuk cifrább megfogalmazásokat is hallottunk az elmúlt években és rögtön le lettünk városizva, neadj’isten kaptunk még mellé egyéb jelzőket, no persze csak jóindulatúlag, mintegy tényközlésként. Pont mintha valaki a kisföldalatti aluljáróban keresné a csepeli HÉV-hez a kijáratot. Ugyebár…

A legjobb, amit ebben a témakörben egy 80 feletti juhásztól hallottunk, hogy “…a juhásznak juhai vannak, a pásztornak meg hívői” (ugye értitek? :). De erre még rácifrázott a nálánál csak egy bajuszvéggel fiatalabb ” no mer a juhász elölről megy a templomba, a pásztor meg hátulról, ebbül is látszik mellik ember”. Öhmmm nem a templomról beszélnek, de ennek kifejtése erősen 18+ karika lenne…

Ki kicsoda a nyájban?

Ez az, amit a többség összekever mindennel, de a továbbiakhoz (meg úgy általában is) nem árt tudni, akkor nézzük, Az már tiszta, hogy juh az kizárólag a racka fajta, minden más fajta pedig birka.

 • Kos: ez a legtisztább, ő a felnőtt hím juh/birka (van ivaros-, tenyész-, kereső- – ezekbe ne menjünk bele, ez már juhászképző)
 • Anyajuh: logikus, az anyakorba ért női ivarú egyed
 • Ürü: az a kos, akiből már nem lesz apa. 🙂 Fiatalon, általában születés után ivartalanított hím bárány. Az ivartalanításról kicsit később még írunk.
 • Jerke: női ivarú fiatal egyed (bárány, toklyó egyaránt lehet jerke)
 • Toklyó: már nem bárány, de még nem anyajuh, azaz már párzóképes, fiatal, de még sosem ellett női egyed
 • Kos toklyó: ugyanez, csak hím ivarúban, hát őket szokták elsőnek levágni vagy eladni
 • Bárány: anyjától leválasztott fiatal egyed, általában 1-2 hónapnál már idősebb, de még nem éri el az éves kort, szokták választási báránynak is hívni, kosok esetében növendék kosnak
 • Szopós bárány: még anyján tartott fiatal egyed, általában 0-2 hónap közötti korú

Racka ellés a Hortobágyon

A HNPI által szervezett programokon, mint a tavaszi kihajtás, az őszi behajtás vagy az év közbeni egyéb programok, rengeteget látni rackákat. Aki kicsit is többet autózik mellékutakon, tavasztól őszig gyakran lát nyájakat az út mellett, de ahhoz gazdának kell lenni, hogy a bárány ellést és a fiatal bárányok semmivel össze nem hasonlítható illatát és végtelenül cuki bégetését megtapasztalja az ember. Illatokat és hangokat nem, de képeket tudunk nektek mutatni arról, mi történik ilyenkor az akolban (hodályban a merinók laknak, a birkák pedig színben, de ebben már azért nincs akkora szigor, bármi épületre rámondják a hodályt és bármi lakik alatta, akkor is hodály lesz).

Azokban a nyájakban, ahol a kosokat csak szaporítás idejére engedik az anyajuhok közé, egy szűk, jellemzően tél végi-kora tavaszi időszakra esik az ellés. A racka kosok teszik a dolgukat a párosodás során, akár 30-40 anyát is beűznek (igen, űznek… innen jön az üzekednek is), a hortobágyi rackanyáj gyarapodását megoldja az a tíz körüli jó képességű, kiváló vérvonalú kos, akit gondosan kiválasztottak a juhászok.

Bárány élet racka sors

A HNPI racka törzstenyészetében 200 körüli anyajuh van, kb fele-fel arányban barna és fekete racka. Az ellés február közepén indult meg és naponta születnek a bárányok, gyakran ikrek. Az ellés természetes folyamat és általában rendben lezajlik, de ekkora állománynál azért már lehetnek gondok, például csak abból, hogy a nyáj közepén leellett anya a szagok özönében nem ismeri fel bárányát. Ekkor előfordulhat, hogy az anya nem kezdi el szoptatni a bárányt. Erre is van megoldás, az anyát összezárják az úgynevezett fogatóba a báránnyal, ami annyira szűk hely, hogy előbb-utóbb a bárány – erős szopási ösztöntől hajtva – az anya alá kerül, ha pedig már elkezd szopni, az anya ösztönei beindulnak. Még ez sem 100% megoldás, egyes anyákat ki kell kötni, mert képesek felöklelni saját bárányukat, akár belefojtva őket az itatóba (persze nem tudatosan).

Előfordulhatnak más balestek is, maradhatnak árván bárányok vagy olyan fiatal anya ellik ikreket, aki még tapasztalatlan, így az árván maradt bárányoknak anyát kell keresni. Az egyik módszer, hogy az elárvult bárányt beteszik a nyáj közé, hátha egy frissen ellett anya “felveszi” a bárányt, azaz magáénak véli és elkezdi szoptatni, pláne, ha a saját báránya esetleg elpusztult ellést követően.

A barna és fekete rackák külön akolban ellenek, a két nyáj között szigorúan nincs keveredés. Ezért sem látunk barna-fekete tarka rackát a törzstenyészetekben (persze háznál van ám minden verzió). Az ikres anyák és bárányaik külön kerülnek, mert racka bárányaik így védettebbek az első napokban. Az első ellős anyák is “megfigyelés” alá kerülnek, mert ahogy írtuk, tapasztalatlanok és ezt olykor a bárányok szenvedik meg. A kosok ilyenkor messze el vannak zárva egy külön akolban.

Ez is érdekelhet.

Racka árverés és szemle.

 

Címkék:
 • HNP,
 • Hortobágy