Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Irány a Tisza-tavi vízi világ!

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. április 14.
Irány a Tisza-tavi vízi világ!

Tiszafüred vizein jártunk

1 hete mentünk ki idén először motorcsónakkal a Tisza-tó vizére. Akkor még a Tisza vízszintje magasan volt és a csatornák záró zsilipjeinél elég nehéz volt átkelni a beáramló víz sodrása miatt. Az időjárás sem kedvezett nekünk, mert kicsit borongós volt a kedve, de mi így is élveztük ezt a pár órát a vízen.

Amúgy a Tisza-tó számos pontjáról lehet csónaktúrákat indítani. Minden kikötőben lehet csónakot bérelni és/vagy túravezetővel bejárni a környéket. Akik először járnak a Tisza-tónál, azoknak azt javasoljuk, hogy túravezetővel járják be a környéket. Ők általában “töviről-hegyire” ismerik a Tisza-tavat, plusz nagyon sok a víz alatt megbújó fatuskó, melyek helyét ők általában ismerik.

kikötők és csónaktúrások 

Mi most a klasszikus 2-3 órás kört csináltuk meg tiszafüredi indulással. Útvonal: Tiszafüred – X-es öblítő – Nagy-Morotva – Kis-Füredi fok – Szúnyogos – Örvényi-Morotva – Tiszafüred.

Indulás a tiszafüredi Városi Kikötőből

A Városi Kikötőből indulva a X. öblítőcsatorna felé vettük az irányt. Ez a rész nyáron szinte túlzsúfolt, de akkor is ez az egyik kedvenc részünk a Tisza-tónál. A csatornába beérve mindig megcsodáljuk a vadregényes ártéri erdő nyár, fűz és égerfáit, amiket néhol sűrűn benőtt a vadszőlő. A csatorna 2 oldala régen a füredi emberek gyümölcsösei voltak, sok-sok gyümölcsfával, melyből már csak néhány maradt meg. A terület vadregényes, tele van hódokkal és vaddal. Tavasszal érdemes felkeresni ezeket az ártéri erdőket, mert nyáron sajnos tele vannak szúnyogokkal.

A X.-es öblitő vize annyit változott a tavalyi évhez képest, hogy sokkal több a bedőlt fa, melyek között szlalomozni kell és sok helyen inkább fel kell emelni a csónak motorját. De ugyanolyan vadregényes és csendes, mint régen. Nyáron sok tőkés récével, sütkérező teknőssel és ha szerencsénk van, jégmadárral is találkozhatunk.

A nyílt Tisza és a Nagy-morotva

Ezen különleges természeti szépségek között értünk ki az élő Tiszára és a Nagy-morotva felé vettük az irányt. Az Aponyháti-csatornán megyünk be és hamarosan egy zsilipnél találjuk magunkat. Sajnos a zsilipnél egy kis vízesés állta utunkat, így nem mertünk tovább menni, De ha sikerült volna beérni a morotvára, akkor utunkat hatalmas nádfalak között tettük volna meg. Itt van az a rendkívül szűk és kanyargós 2 kilométeres vízi út, melyet “Kígyósnak” vagy “Kis-Amazonas”-nak hívnak. Ide csak kicsi csónakkal és csak olyan vezetővel szabad bemenni, aki már nem először jár ott! Burjánzó ártéri növényzet, kidőlt fák hatalmas gyökérzete a part mentén, hódrágta törzsek, kanyargó, egyre szűkebb, minden vihar után átrendeződő meder lombkorona alagútban. Egy másik világ másik kontinensén fogjuk érezni magunkat. A fák már nem is a parton vannak, hanem a vízben, a gyökereik is kilátszanak, plusz még az út is kanyarog, a végén egy csaknem 360 fokos forduló tesz majd próbára.

Ez az alagút a zsilip utáni kis kereszteződésnél van, nem kell jobbra kanyarodni, hanem egyenesen a nádfal felé kell menni. Ha jobbra vesszük utunkat, akkor jutunk ki a Nagy-Morotvára. Ez egy elég mély U alakú meder, ami tele van sulyommal, tündérrózsával és sok különleges, a növényzet tetején sétálgató madárral.

Három-ág

Ha észak felé tartunk, akkor pár 100 méterre a nádfalban találhatunk egy szűk bejárót. Ezen tudunk eljutni a Három-ág nevezetű, a korábbi áradások után megmaradt mocsárvilágba. Fantasztikus hely ez is…rengeteg vízi növény és madár, és az egyik legnagyobb érték, a csend…

Ha visszaértünk a Nagy-Morotvára, akkor az U alak felénél, a kanyarban jobbra kell fordulni a kis átjáróba. Ha itt egyenesen haladunk tovább, akkor a Szartos-csatornára érünk, ami a Szartos nevű részhez vezet. Ez a rész már a madárrezervátum területe. Februártól június közepéig a madarak költenek, tilos bemenni! Ami extra, hogy Itt találjuk Magyarország egyik legszebb és legnagyobb tündérfátyol mezőjét. Ezen a területen járva a Tisza-tavi madárvilág minden képviselőjével találkozhatunk: sirályok, csérek, szárcsák, bakcsók, fattyúszerkők, gémek, kócsagok, vízityúkok.

A Kis-Füredi fok felé

Ha kigyönyörködtük magad, akkor irány vissza a Nagy-morotvára. Ugyanazon az úton kell vissza menni, ahol jöttünk, de a kanyargós részt hagyjuk ki, mert általában 1 irányban szoktak közlekedni a túrázók. Ha kiértünk a Tiszára, akkor a 33-as út hídja fele kell menni. A híd után azonnal, jobb kéznél van egy kikötő, melynél most nagy beruházást hajtanak végre. A híd lábánál levő Fehér Amurban akár meg is lehet ebédelni, de információink szerint hamarosan azt is fel fogják újítani.

A Tiszán kicsit tovább haladva balra nyílik a Füredi-csatorna. A Tisza és a csatorna kereszteződésénél egy kikötésre, fürdésre alkalmas homokos part található, ez a Kisfüredi-fok. A föveny után átmentünk a zsilipen, mögötte van a Füredi-csatorna. Ez is egy abszolút vadregényes, náddal és a partot szegélyező hatalmas fákkal. Ami viszont most teljesen megváltoztatja a táj arculatát, az a nád hiánya…hatalmas területen tűnt el a nád! Az ott élők szerint ez természetes, mivel a nád pár évente teljesen megújul. Az inkább a gond, hogy nem nagyon lehet látni az új, zöldellő hajtásokat, pedig már javában benne vagyunk a tavaszban. Ez a látvány fogad minket szinte végig a csatorna és a füredi vizek mentén.

A “Szúnyogos” csatorna

A Füredi-csatornán, a zsiliptől kb. 500 méterre, jobbra a fák és egyéb zöld között jól elrejtve nyílik egy fás, árnyékos, alul-oldalt-felül is zöld, keskeny összekötő csatorna. Ez köti össze a Füredi csatornát és az Örvényi-morotvát. Csak pár méter széles, fölötte a fák ágai összeérnek, alul-felül zöld, árnyékos. Ez az árnyék nyáron viszont szúnyogokkal jár! Ezért is hívják sokan Szúnyogosnak. De különlegesen gyönyörűséges a hely, kár lenne kihagyni. Most még egy darabig szúnyog mentes a hely, ezért érdemes minél hamarabb felkeresni.

Amikor kiérünk a fák alól, akkor jönne a következő meglepi: enyhe bal kanyarral bemennénk a nádasba. A rés a két nádfal között normál esetben meglehetősen keskeny, és jó nagyokat kanyarog, de most ez is eltűnt.

A “nád-szerpentin” után az Örvényi-morotvára érünk ki. Itt is elég érdekes látvány fogad minket, főleg ha balra, az Albatrosz kikötő felé vesszük az irányt. A nádas szürkésbarnás, mintha ősz vagy tél lenne. Tavaly még a kikötőn kellett keresztül menni ahhoz, hogy visszatérjünk a Füredi holtághoz. Pár hete azonban egy új vízi útvonalat létesítettek. Most nagyon kopár a táj, de reméljük, hogy a természet csatorna 2 oldalát minél hamarabb vissza fogja hódítani.