Welovetiszato
Welovetiszato

Háromágú holtág, a tavirózsák rejtett birodalma

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 21.
Háromágú holtág, a tavirózsák rejtett birodalma

A Tisza-tó ékköveinek birodalma

A Tisza-tó ebben az évszakban talán a legszebb, mivel ilyenkor a természet a zöld erez árnyalatában pompázik. Nemcsak a fák indultak virágzásnak, hanem a vízfelszín, ugyanis kezdenek megjelenni a Tisza-tó ékkövei, a tavirózsák. A Háromágú holtág az egyik olyan hely a Tisza-tónál, ahol szebbnél szebb tavirózsákat találhatunk az évnek ebben a szakaszában.

A Tiszavalki medence

A Tiszavalki-medence, a Tisza-tó 33. sz. főúttól északra található része egészen a Buláti-csatornáig. A Tiszavalki-medence alapvetően a főmeder jobb partja mentén helyezkedik el és ehhez tartoznak a főmeder bal partja és a tározó bal parti töltése között a 33. sz. főúttól északra található természetes eredetű vízterek. Ezek az öblítőcsatornák, kubikgödrök, mocsár jellegű vizes élőhelyfoltok, belső elzárt nem átöblítődő holtmedrek és holtmedermaradványok. A Tiszavalki-medence ilyen részei a Szartos, Nagy-morotva, Kerek-tó, Hordódi-Holt-Tisza és Háromágú.

Az egyik legfontosabb “attrakciója” a Tisza-tónak a Tisza-tavi Madárrezervátum, melynek nagy része a Tiszavalki-medencében található. A madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába és része a Hortobágyi Nemzeti Parknak. Fő rendeltetése a fészkelő madárközösségek védelme a területen, illetve a kiemelkedő jelentőséggel bíró élőhelyek, mint például a Háromágú, a Hordód vagy a Nagy-morotva fenntartása. A védelemnek köszönhetően mára itt egy európai viszonylatban egyedülálló madárvilág alakult ki. Régen a terület egész évben teljesen zárva volt a turisták előtt, csak a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei járhattak be ide. Ma már motoros csónakkal is fel lehet fedezni a térséget, ezért számos csónaktúra szervező kedvelt kirándulási célpontja lett.

A Tiszavalki medencében máig megtalálhatóak a régen kialakult természetes, vagy mesterséges úton létrejött holtágak. Ilyen természetes módon kialakult holtág a Háromágú. Ezek mellett több olyan mélyen fekvő terület van, melyek a víztározó kialakítása előtt visszavezették az áradáskor felgyülemlett vizet a Tiszába. A Tisza-tónak amúgy ez a legcsendesebb, legvadregényesebb része.

Nagy-morotva

A Nagy-morotvát általában a X-es öblítőcsatorna felől szokták megközelíteni, az Apponyháti öblítőcsatorna irányába. Belsőégésű motorral nem ajánlott ide bemenni, illetve csak 4 kw teljesítményű motorral ellátott csónakkal léphetünk be a területre. Mindez azért van, hogy a természeti értékeket háborítatlanul hagyjuk. A csatorna után elérkezünk a Nagy-Morotvához. A morotva nem más, mint egy folyó természetes úton elhagyott régi medre vagy folyószabályozáskor elzárt ága, legtöbbször átvágott kanyarulata, amelyben már csak állóvíz vagy száraz meder van. A holtág és a morotva lecsatolt folyómeder, de a morotva abban különbözik, hogy annak összeköttetése van a folyóval. Ez a rész mély, a vize hűs, tavasztól őszig számos halász ladikot lehet a területen látni.

Háromágú, a  tavirózsák birodalma

A Nagy-morotva nádfalának egy kis szüneténél lehet a Háromágúnak nevezett területre eljutni. Neve onnan ered, hogy alakját a hajdani folyó kanyarulatai és övzátonyai alakították ki, de nemcsak három ága van. Ide csak túravezetővel ajánlott bejönni, mert könnyen eltévedhet a tapasztalatlan turista, valamint a motorcsónak laptájára is feltekerednek a vízinövények. Ez a terület korábban fokozottan védett volt. Ezen a részen sekély a víz és gyorsan melegszik. Az itteni sekély, gyorsan melegedő víz nagyon jó, úgynevezett „halbölcső”, a halak és kétéltűek szaporodásának kedvelt helye. A rendkívül sokféle, mozaikos növényvilágnak köszönhetően változatos az állatvilág is, számos élőlény választja ezt lakhelyéül, így rendkívül fajgazdag. A meleg májusi idő kedvez a tavirózsának és a tündérrózsának is, ami virágba borítja a víz felületét. Ezen kívül kis csoportokban, sárgásan virít a mocsári nőszirmom.

Nagyon fontos, hogy ezek a vízi növények védettek, ezért nem szabad őket kitépni, megrongálni! Mindent a szemnek és semmit a kéznek!

Azt javasoljuk, hogy a környezet megóvása érdekében evezős vízi közlekedési eszközzel, kenuval, kajakkal vagy suppal keressük fel a Tisza-tónak ezen részeit. Viszont a virágok közé is akkor menjünk be, ha esetleg már van kijárt útvonal, de nagyon figyeljünk arra, hogy az evezővel ne sértsük meg a természetnek ezen csodáit.

A holtágat az összes túravezető ismeri, de itt van egy lista azokról a kikötőkről és túravezetőkről, akik elvezethetnek erre a csodálatos helyre.

Tiszafüredi kikötők és csónaktúrások

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program