Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Feltöltik a Tisza-tavat

bcsheinz
·
2020. március 25.
Feltöltik a Tisza-tavat

Tisza-tó feltöltés  – vízügyi gyorstalpaló

A Tisza-tó technikai értelemben egy víztározó, amelyet a zárás mögött feltorlódó Tisza- folyó hoz létre azzal, hogy szétterül a gátak közötti hullámtérbe, azaz “tóvá” szelídül.

A “zárás” a Kiskörénél található vízlépcső, amelynek hatalmas mozgatható kapui nem engedik továbbfolyni a Tisza vizét az alvíz felé. Ebből következik, hogy ami a kapuk előtt van, az a felvíz. Alvíz, mert lentebb van (magasságban is) a kapuktól, felvíz, mert fentebb van. Aki ezt tudja, azt máris szívébe zárja egy vízügyes :).

Ha zárják a kapukat, akkor a víz nem jut le, felgyűlik az ártérben és ebből lesz tavasztól-őszig az ország egyik legizgalmasabb vízi élményparkja, a Tisza-tó. Mivel folyamatos az utánpótlás a folyóról, előbb-utóbb (vízhozamtól függően) részlegesen megnyitják a kapukat és hagyják továbbfolyni a víz egy részét, a többi viszont ott marad a gátak között.

Ez a szabályozás, amely meghatározza a vízlépcső feletti vízszintet, azaz a tó vízszintjét (és egyébként a vízlépcső alatti vízszintet is).

 

Téli vízszint a Tisza-tavon

A Tisza-tó vízszint szabályozás része, hogy ősszel leengedik a víz nagy részét a Tisza-tóból, beállítják az úgynevezett téli vízszintet. A leengedéssel rengeteg hordalék, szennyeződés távozik a tóból, azaz a következő évben tisztább lesz a Tisza-tó a feltöltéssel, de a téli áradásokra való felkészülés, a védművek karbantartása, a halgazdálkodás, a vízminőség gazdálkodás és a mezőgazdaság alacsonyabb vízigénye is szerepet játszik a leengedésben.

Átlagosan 70-75 cm-t csökken a Tisza-tó vízszintje pár nap alatt. Ennek járulékos előnye, hogy télen, különösen kemény fagyok idején, szinte az egész Tisza-tó bebarangolható gyalogosan.

 

Nyári vízszint a Tisza-tavon

Tavasszal viszont a legnagyobb örömünkre újra víz kerül az ártérbe és pár nap alatt beáll a nyári vízszint, ami a Kisköre felső vízmércén mért (aki figyelt az már tudja, hogy ez a felvízen, a vízlépcső feletti vízen) 690 cm +/- 10 cm eltéréssel.

Ilyenkor zárják a kapukat a vízlépcsőnél és nyitják a tiltókat (újabb jó pont egy vízügyesnél, ha nem hívjátok zsilipnek), amelyek az öblítőcsatornákon keresztül elárasztják az árterületet.

A magasabb vízszintre szüksége van az élővilágnak, különösen a halaknak a szaporodáshoz, de friss vízzel látja el a lápos-nádas növénytársulásokat is.

Nekünk pedig azért jó, mert mehetünk kajakozni, kenuzni, strandolni, horgászni, madarászni, csónaktúrázni. 😀

 

Címkék:
  • természetfotózás,
  • Vízerőmű