Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Árhullámok a Tiszán 2023/2024 telén és a régmúltban

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. február 24.
Árhullámok a Tiszán 2023/2024 telén és a régmúltban

Nem volt idén téli vízszint a Tisza-tónál

Alig volt fagy és hó a mögöttünk hagyott télen, így akár az is előfordulhat, hogy minden rekordot megdöntött az enyhére sikeredett évszak. Sokkal többször esett eső, mint hó ezen a télen. Voltak olyan helyek, ahol egy hótakarós napot sem jegyeztek fel a meteorológusok. A Közép-Európában uralkodó tavaszias idő miatt olvadásnak indult a Kárpátok magasabb részein a hó, ami a Magyarországot elérő patakokba, folyókba került a vízgyűjtő területeken. Néhány helyszínen nagy mennyiségű csapadék is hullott az elmúlt hónapokban, így több északkeleti folyón is árhullám indult el.

Ennek a következménye, hogy december eleje óta 7 árhullámot is regisztráltak a Tisza-tónál. Ez azt jelenti, hogy a tó 50 éves történelmében még nem volt példa arra, hogy ne tudják beállítani a téli vízszintet. A Tisza 2024. 02.22-én  10 és 12 óra között tetőzött Tiszafürednél 689 cm-rel (688 – 689 cm-en állt a vízállás 38 órán keresztül). Jelenleg a folyó Kiskörénél tetőzik. A vízállás péntek reggel 7 órakor Tiszafürednél 683 cm, apadó, Kisköre-alsónál 737 cm, tetőzés közeli, Szolnoknál 721 cm, áradó.

Kiskörénél a vízállás nyári szinten van, az ilyenkor megszokotthoz képest több mint egy méterrel magasabban. Tiszafürednél két és fél méterrel a téli vízszint fölött mértek a szakemberek. A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság jelenleg a Tisza mentén Tiszafüredtől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon tart árvízvédelmi figyelőszolgálatot, összesen 373 kilométer hosszan. II. fokú a készültség a Kisköre és Fegyvernek, illetve Doba között, a többi szakaszon pedig I. fokú a készenlét.

Nagy tiszai árvizek a régmúltban

A szegedi „nagy” árvíz volt a török kor óta a legdrámaibb hatást gyakorló esemény Szeged életében. 1879. március 12-én hajnali 2 órakor betört a víz, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott, és döntő csapást mért a város ősi életformájára, sajátos egyéniségére. Csak a város legősibb, legkiemelkedőbb része, a Palánk (Dömötör-templom, amely a mai Fogadalmi templom helyén állt, s az Oskola utca) környéke maradt szárazon. A város többi részét elnyelte az ár, belső és külső területén 36 200 holdnyi terület került víz alá, és 146, más tudósítás szerint 151 emberéletet követelt a kb. 75 000 lakosból áldozatul. A víz majd csak három hónap múlva, a szivattyúzásoktól kezdett apadni. Abban az időben a házak legnagyobb része nem tartós anyagból épült, 5458 ház összeomlott, épségben csak 265 maradt. Az épen maradt házak leginkább a belváros kőépületei voltak. Mintegy 60 000 ember vált hajléktalanná.

 

Az árvíz előzményei

A Tisza felső szakaszán ekkor már elkezdődött a Tisza-folyó szabályozása, átmetszésekkel és töltésekkel meggyorsították a víz lefolyását. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a még szabályozatlan dél-alföldi szakaszon nem bírt lefolyni, és így sűrűn idézett elő komoly árvizeket. Tetézte a helyzetet Szeged esetében a Maros is. A gyors folyású Maros éppen Szeged fölött torkollik a Tiszába.

1881-ben jött az eddigieknél még nagyobb ár és a Tisza elöntötte a Róma és a Kukucska városrészeket. A lakosok egy része a vásártéri bódékba költözött, az országúton a közlekedés is megakadt. A víz 816 cm-es magasságot ért el.

Az 1888. évi árvíz alkalmával is számos töltésszakadás történt, és összesen 400000 hold került víz alá. Ezután a minisztérium az összes társulat számára megszabta a töltések méreteit, melyek magasságát Szolnok felett az addig mért legnagyobb vízszinttől egy méterrel, alatta pedig 1,5 méterrel határozta meg.

Aktuális árvíz helyzet Tiszacsege és Kisköre között

2024.02.24-én elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Tiszacsege és Kisköre között. Tiszacsegén és Tiszafüreden a víz apad, jelenleg Kiskörénél tetőzik a Tisza. Tiszacsegénél a csárda parkolójának a nagy része és a nyaraló övezet még mindig víz alatt van. Tiszacsege és Tiszafüred között, a tiszafüredi szivattyúházig a víz a gát alját nyaldossa, majd Tiszafüred környékén a víz szétterül a Poroszlói-medence és Tiszafüred ártéri erdejei területén.