Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Nagy Befőzés – Nagykörű

  • Időpont:2019. október 5. 08:00 - 20:00
  • Helyszín:Nagykörűi Tájház és Vendégház - Nagykörű
  • Belépődíj:Ingyenes

Ebben az évben immár 10. alkalommal rendezik meg az őszi idény legnagyobb gasztro-turisztikai és kulturális eseményét Nagykörűben, a méltán közkedvelt és nagy látogatottságú Nagy Befőzést.
Idén megújult koncepcióval, a gyönyörű és hangulatos piactér hangsúlyosabb szerepvállalásával és sok nyitott porta, rendezvény-udvar megnyitásával várják a falusi ízek, illatok és általában a vidékies hangulat kedvelőit faluba.
Természetesen idén is rengeteg programelemmel szórakoztatják a helyszínek között sétálgató, azokon magukat finomságokkal és látni/hallanivalóval kényeztető vendégeket.

Az alábbiakban ízelítőt kaphatnak a Nagy Befőzés nyitott portáinak gasztro-kulturális kínálatából.
Remélik, hogy végigjárva őket a nap folyamán mindenki megtalálja majd a neki leginkább tetsző finomságot és zenei, művészeti élményt. Egy biztos: éhen senki nem maradhat, és a kedves helybeliek jó hangulata mindenkire ráragad majd!

Karitász Udvar:
A Nagykörűi Katolikus Karitász szervezet tagjai, nagykörűi hölgyek várják a hozzájuk betérőket a saját, hagyományos receptjeik alapján sütött süteményekkel és a kézzel készített ajándéktárgyakkal. A kedves és kedélyes házigazdák alkalmi kórusa kis énekes produkciókkal is szórakoztatja majd vendégeit, amely előadásokba örömmel veszik a látogatók bekapcsolódását.
Segélyező munkájuk anyagi támogatásáért cserébe kedvességükkel fizetnek..?

Borsos Udvar:
Az udvarban a Halda sajtüzem termékeit, sajtokat, sajtos ételeket lehet kóstolni és vásárolni, mellettük Manci szörpöket és lekvárokat valamint kézzel készült, egyedi szappanokat is megtalálnak az érdeklődők.
Ebben az udvarban várja vásárlóit Szász Judit keramikus is, aki csodálatos termékeit kínálja az érdeklődőknek.
A vendégek szomját borok, fröccsitalok oltják majd, a szórakozást pedig Kádár Ferkó fotószínháza teszi teljessé.

Roma Udvar:
A roma kisebbségi önkormányzat szervezésében újra bemutatásra kerül rendezvényeink során a roma kultúra és konyhaművészet egy-egy szelete.
A cigányság hagyományos ételeit készítik el a házigazdák, köztük a töltött és szabolcsi káposztát, a hagyományos és megújult bodagot, és a konyhájukra jellemző süteményeket.
Lesz egy meglepetés ételük is, amit még a szervezőknek sem árultak el.
A hozzájuk látogatókat a híres Rajkó Zenekar egykori tagja, Mága Ernő és zenekara szórakoztatja majd kifinomult muzsikájával. Mellettük a helyi roma népesség tagjai autentikus hangszereken, eszközökön adnak elő eredeti, egyszerű roma dalokat. Kézzel készült egyedi ajándéktárgyakat is kaphatnak tőlük azok, akik szerény adományaikkal a helyszínen támogatják az önkormányzat munkáját.

Váradi Mulatós Udvar (Sakáltanya?)
Az udvar házigazdáinak sora öt helyi barátnő összefogásával alakult, személyük és egyéniségük a garancia a jókedvre, az egész napos mulatságra.
A kapu mellett, a bejáratnál válogatott disznóságokkal -csülkös pacallal, kemencében sült hurkával, kolbásszal, füstölt áruval – várja Nagy Szabolcs helyi hentesmester és családja a vendégeket.
Az udvarban grillételek, őszies saláták, házi sütemények, rumos tea, szörpök várják a látogatókat, és természetesen élő mulatós zene!

Nagy Bogrács Vendéglő – Lecsóudvar
Lecsó variációk és grill ételek várják a gát tövén a hozzájuk betérő vendéget egész nap. Italokról a GRADOWSZKI pincészettel összefogva a házigazda gondoskodik, a jó hangulatot pedig a TÉKA együttes garantálja.

Tájház – Süteményes Udvar
A Nagykörűi Tájház és Vendégház minden rendezvényen, így most is csodálatos környezetével és remek kínálattal várja a vendégeket.
Az éhes látogató gyomrát varázslatosan finom sütemény-különlegességek sorával, köztük kemencés rétesekkel, valamint kemencében készült, tepsis rakott krumpli töltheti meg. A vendégek részt vehetnek egy interaktív bemutatón is, ahol a helyi specialitásnak számító cirkos kalács, valamint a csörögefánk elkészítésében is ügyeskedhetnek a házigazdákkal.
Lesz egy “teaszoba” is a vendégek örömére, ahol többek között angol teakülönlegességeket kóstolhatnak az érdeklődők.
Este pedig egy remek koncert várja a hideg őszi estén a duruzsoló kemencével felfűtött borozóban a napot kis bulival lezárni kívánókat!

Régiség Udvar
A piactér szomszédságában igazi kincseket rejt a régiségekkel zsúfolt udvar és a kis ház, ahol a népi kézművesség remekeit, bútorokat, használati tárgyakat találhat meg az érdeklődő.
Konyhai, tükrös és ruhásszekrények, tálalószekrények és stelázsik, hordók és lámpák, paraszti bútorok és még rengeteg egyéb várja a vásárlókat.

Gyermek Udvar
A szabadtéri színpad előtti játszótéren a helyi iskolások rendezik meg hagyományos Kis Befőzés programjukat. Kézműveskednek és a konyhaművészetekbe is belekóstolnak a gyerekek.
A látogatók szórakoztatására pedig maguk közé hívták a Piros Lábos Játszóházat és a Tintaló Bábszínházat, akik pedig remek hangulatot teremtenek minden alkalommal, ahogyan minden bizonnyal ezen a napon is.

Művész Udvar
Helyi és vendég művészek állítják ki alkotásaikat a portán, valamint a látogatók megfigyelhetik őket munka közben is.

Halász Udvar
A Halász vendéglő előtti téren és teraszán igazi kulináris kavalkád várja a betérőket. Az éhségüket remek, helyben főtt egytálételekkel és grillezett finomságokkal csillapíthatják a megéhezett vendégek, a szórakoztatásukról pedig Radics Sándor cimbalomművész gondoskodik.

Kalamajka Pitvar
A rendezvénybe csatlakozó egyik legszínesebb és legpörgőbb udvar lest a helyi fiatalok és távolabbról érkező barátaik portája.

A pontosabb program hamarosan várható, addig is mindenki vésse be a naptárába a jeles napot!