Welovetiszato
Welovetiszato

Körüi Búcsú – Kulturális hétvége – Nagykörű

  • Időpont:2019. július 19. - 2019. július 21. 19:00 - 20:00
  • Helyszín:Nagykörűi Tájház és Vendégház - Nagykörű
  • Belépődíj:Ingyenes

Programok:

július 19. (péntek):

19.00: A Petrovay Katolikus Általános Iskola énekkarának nyári koncertje

21.00: Keresztben jégeső – Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamás dalaival a Tájházban

A Körűi Búcsú kulturális hétvége programjának igazi csemegéje lesz a Magyarország-szerte nagy sikerrel megtartott előadás-sorozat nagykörűi estje. Helyszínéül a Tájház fedett szín-színpadát választották, ami hangulatával remekül illeszkedik az előadáshoz.

Cseh Tamás 10 éve ment el. Alkotótársai, Bereményi Géza és Másik János egy igazán különleges műsorral állnak színpadra. Ebben a műsorban a Levél nővéremnek, a Levél nővéremnek 2, és Az igazi levél nővéremnek lemezről is elhangzanak dalok sok más szerzeménnyel egyetemben. Ez a műsor sokkal több, mint egy Cseh Tamás emlékest. Élő legendák, élő dalai, szövegei a színpadon. A műsor előadásról-előadásra változik, így a közönség minden alkalommal egy megújult előadást kap.

A szerzőpáros a következő sorokkal ajánlja az előadást:
„Az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes az író-költő Cseh Tamással írt dalait, az író-költővel írt dalait, és hármuk közös dalait énekli. A regényrészletek és dalok fogaskerekekként lendítik egymást tovább és tovább a lélek száguldó országútján, amíg véget nem ér az egész műsor…”

Jegy árak elővételben: 2500 Ft, helyszínen 2900 Ft.

23.00-01.00: Táncház a Hollóének Hungarica együttes közreműködésével

 

július 20. (szombat):

10.00-14.00 Kompkötélmászó verseny az Év révészlegénye címért

A jelentkezőknek a kompkötélen kell áthúzódzkodniuk a Tisza vize felett, és a kijelölt távot legrövidebb idő alatt teljesítőé lesz a dicsőség.
A nevezési díj 1000 Ft, ami a helyszínen fizetendő.
A kompközlekedés a verseny ideje alatt ( 10.00 -14.00 ) időszakosan szünetel.

Vendégség, sütés, főzés a kompátkelőnél

 

Illés napi fáklyás körmenet

Az Illés-kő legendája újra élő, megéledő misztikuma a búcsúi hétvégének Nagykörűben. Jöjjenek el és legyenek részesei a szombat esti fáklyás körmenet alkalmával!

“A falu még nem ott állt ahol most, azt állították, hogy a Sárszög nevű határrész volt a falu, de a Tisza nem ott folyt. A templom is a Sárszögben volt meg a bencés-monostor is.

Jöttek a tatárok, de nem a nagy hadsereg csak egy csellengő csapat. A nép menekült, főleg a lányokat mentették a Berek nádasaiba. A tatárok megölték a bencéseket. Egy öreg pap még akkor is húzta a vészharangot amikor keresztül nyilazták.

– A legények lesbe állottak. Jöttek volna át a Tiszán a tatárok, de a révész nem ment értük, akárhogy ígérgettek. Azt mondta fogódzanak a kötélbe ami a két part között feszül. Úgy jöjjenek át, ők is így szokták. S mikor már majdnem odaértek, tele volt a kötél a két part között, 100 is fogódzott bele. a révész elvágta a kötelet, az egész banda a vízbe esett.

De jött a másik csapat, ezek bosszút álltak. Felgyújtották a száraz nádast, ahol a szüzek bújtak el, ott égtek mind. Ezek járnak vissza minden Illés éjszakán ma is, eltáncolják az elmaradt menyasszonyi táncot! Énekelnek is, sok öreg még hallotta is! Szokás volt Illés éjjelén odamenni és hallgatózni.

No de a legények is bosszút álltak, az elfogott csapatot az Illés partnál agyonverték. Ezért lett ott az “Illés-kű” vagy “kű-kép”.

20.00: Indulás a templomtól

21.00: Megemlékezés az Illés kőnél

22.00: Érkezés a templomhoz

22.30-01.00: Táncház a templomkertben

 

július 21. (vasárnap):

09.00: Ünnepi szentmise

10.00-16.00: Körüi piac

Hangszer bemutató és játszóház a templomkertben

13.00: Ebéd -Szeretet vendégség

18.00: Mészáros Elek koncertje a templomkertben