Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Jégtúra a Tisza-tavon – Poroszló

  • Időpont:2022. január 29. 10:00 - 14:00
  • Belépődíj:3500 Ft/fő

Jégtúra a Poroszlói-medence befagyott vizén

Télen másfél méterrel alacsonyabb a Tisza-tó vízszintje a nyáron megszokotthoz képest.  Ilyenkor aztán felfedi magát a tó múltja, láthatóvá válnak az egykor elárasztott korábbi fasorok nyomai. Ilyenkor egy egészen más világot találunk.

A túra során száraz lábbal barangolják be a résztvevők a Poroszlói medence nádasainak apró csapásait, végigsétálnak a szivárgókon, és kigyalogolnak a Tisza-tó “nyílt vízére”.

A jég idén szép simára fagyott, ezért érdemes a korcsolyát is bepakolni. A túra során nem végig jégen halad a csapat, de a szervezők igyekeznek  úgy alakítani a túrát, hogy minél hosszabb távon lehessen akár korival is közlekedni. A túra után mindenképp lesz rá lehetőség, hogy egy szép nagy és tükörsima felületen korizzon a csapat.

Jégtúra leírás

A tó jegét a túra alkalmával olykor hó is borítja, ezért fontos a vízálló cipőde egy tartalék zokni sem árthat a hátizsákban. Öltözködni rétegesen kell, mert hideg, szeles is lehet az idő, de a nap is süthet. Sínadrág javasolt, de nem nélkülözhetetlen.

A hátizsákba a szendvicsek mellé érdemes bedobni egy termoszt teát.

A túrán  tapasztalt, helyi túravezető irányításával járja be a csapat a nyárról már jól ismert nádasokat és “vizeket”.

A túra időtartalma

A túra időtartama kb. 3 óra. A túra útvonal függvénye az aznapi jégviszonyoknak is, ezért semmi nincs kőbe vésve. De még jégbe se.

Jégtúra találkozó

10:00 Poroszló környékén. A pontos helyszínt a jelentkezőkkel közlik a későbbiekben. Jelenleg ez is még a jég minőségének a függvénye.

Részvételi díj

3.500 Ft/fő, ami a helyszínen fizetendő készpénzben.

Jégtúra jelentkezés

https://www.bekatutaj.net/gyalogturak/jegtura-a-tisza-tavon