Welovetiszato
Welovetiszato
 • Podcast

Malomházi tanösvény – Hortobágy

Elhelyezkedés: Hortobágy, Hortobágy-Malomháza

Megközelítés: A Hortobágy településtől 1,5 km-re lévő Pusztai Állatpark felől

Belépés: A tanösvény látogatása kizárólag csoportoknak (minimum 10 fő, maximum 30 fő), előzetes bejelentkezéssel és csak szakvezetéssel lehetséges.

Szakvezetés: Előzetes egyeztetéssel igényelhető a látogatóközpontban.

 • terepi szakvezetés a nemzeti park tanösvényein, szakvezetés a nemzeti park kiállításaiban (2 órás túra): 500 Ft/fő (min. 5000 Ft)
  -minden további megkezdett óra: 3000 Ft/szakvezetés • terepi szakvezetés a nemzeti park területén (tanösvényen kívül, max. 3-4 fő):
  -fél napos szakvezetés (max. 4 óra): 15 000 Ft/alkalom
  -egész napos szakvezetés (max. 8 óra): 30 000 Ft/alkalom
  -szállítási igény (max. 100 km): 10 000 Ft/jármű/nap


Bejárható: Gyalogosan vagy kerékpárral.

Ezt a tanösvényt azzal a céllal alakították ki, hogy kis területen, kevés gyaloglással vagy kerékpározással bemutathassák a Hortobágy jellemző élőhelyeit, gyeptípusait. Láthatják a gyengébb termőképességű szikes és a jobb löszös gyepeket, időszakos vízállásokat. Megtapasztalhatják, hogy a különböző gyeptárulások miként viselkednek legeltetés vagy egyéb haszonvétel hatására. A túra során közvetlenül megismerhetik hazánk egyetlen gátak közé nem szorított vízfolyását, a Hortobágy-folyót, a szürkemarha legeltetésének módját, hatását a természeti értékekre, a hortobágyi pásztorkultúra – a mai napig elevenen élő – emlékeit. A legkitartóbbak láthatják a puszta legöregebb erdejét is. A növényvilág tanulmányozása közben biztosan eléjük kerülnek a puszta jellemző madarai, vadjai, ízeltlábú állatai is.

Szakvezetés igényelhető / Információ: 
Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Telefon: 52/589-000 vagy 52/589-321
E-mail: info@hnp.hu vagy turizmus@hnp.hu