Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tavi fotótippek: tavaszi gyerekfotók

bcsheinz
·
2019. február 26.
Tisza-tavi fotótippek: tavaszi gyerekfotók

Hogyan fotózd le gyermekeidet a tavasz első napsugaraiban?

Ötletek kültéri fotózáshoz

Tippekkel segítünk, hogy csinálj klassz képeket mobillal, MILC-cel, DSLR géppel vagy camera obscura-val (ami a kezed ügyébe kerül) a Tisza-tónál. A gyönyörű természeti környezet, a víz, a látnivalók rengeteg fotótémát kínálnak, de a filterek nem oldanak meg mindent. Íme a tippsorozatunk, hogy használd ki a helyszínek és a fények adta lehetőségeket! Segítségünkre van Bogár Mariann, a BogArts tulajdonosa, aki álmából felkteltve is képes egy naplementés fotót lőni a Tisza-tónál.

A Tisza-tó környéke számos fantasztikus helyszínt rejt, így tavasszal igazán felszabadult életképek készülhetnek itt a gyerekekről és a családról például egy közös horgászat során vagy miközben a tóparton szaladgálnak a srácok. A Tisza-tavat körbevevő gát oldala tavasszal kivirul, az ártéri peremerdőkben a fák rügyeznek, ezernyi madár csiripel, zümmögnek a rovarok, a levegő tiszta és jellemzően páramentes, amely jót tesz a képek színvilágának. A fotóid háttere tehát már biztosan megvan, de ha kicsit elmosottabb hátterű képeket szeretnél, kapcsold a géped portré módba vagy ha van olyan beállításod, ahol a rekeszt (blendét) tudod állítani, vedd le a lehető legkisebbre az értéket. Ezt a funkciót már néhány újabb mobil is tudja.

Általában az emberek, de különösen a gyerekek fotózásánál fontos a jó nézőpont: merj leguggolni, akár letérdelni, hogy a gyerekekkel azonos magasságból tudj fotózni! A gyerekek igazi kis
örökmozgók, így ha szeretnél egy-két beállított fotót is, akkor próbáld rávenni őket, hogy másszanak fel a fára, üljenek le egy fatörzsre, enyhe napsütéses idő esetén akár hasaljanak le a fűre.  Ha azt szeretnéd, hogy az egész család szerepeljen a fotón, akkor használj állványt, esetleg támaszd le valahova gépet és állítsd be az időzítőt.

A mai gépekkel már minden fényviszony között nagyon jó vagy legalább kielégítő képeket lehet készíteni, de ha nagyon jó fényeket akarsz a képeiden, lehetőség szerint a kora reggeli órákban vagy naplemente előtti időszakban fotózz, ekkor kisebb az UV sugárzás és a fények is sokkal lágyabbak. Amennyiben napközben kerül sor a fotózásra, úgy javasolt árnyékban fotózni, mert az erős „szúró” fények nem a legideálisabbak, könnyen kiég a fotó (vagyis túlexponált lesz).  A bátrabbak kipróbálhatják az ellenfényben történő fotózást is. Ellenfényes fotózásból készülhetnek a sziluett fotók is, ahol a háttérből érkező sok fény miatt a fotóalany alulexponált lesz, így sötét körvonalak látszódnak és épp ez adja a kép fantasztikus hangulatát. Ezek a fotók igazán hatásosak tudnak lenni megfelelő képkompozíció alkalmazásával. Kifejezetten praktikus tóparton sziluett fotót készíteni, mert a háttér egységes.

Remélem sikerült néhány hasznos tippet adnom ahhoz, hogy csodás családi fotók készüljenek!

Küldjetek képeket, nézzük meg mit hoztatok ki belőle! 🙂

Címkék:
  • fotózás,
  • természetfotózás,
  • Tisza-tavi fotótippek