Szabadtéri programajánló a március 22-24 hétvégére.

Az idő csodásnak ígérkezik, a tavasz ezerrel beindult a Tisza-tónál. És persze ezen a hétvégén is tele van programmal a Tisza-tó és a Hortobágy. Összeállítottunk három programjavaslatot. Bátran bevállalható mind!

1. Víz világnapja a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón

35 | | 0 |

Tematikus programokkal és előadásokkal várják a Faültetés és a Víz Világnapja alkalmából a látogatókat a Tisza-tavi Ökocentrumban Poroszlón. Betekinthetünk az apró vízi lények világába, elsajátíthatjuk a mikroszkópok kezelését, és megismerhetjük a Tisza-tó szemmel olykor nem is látható élővilágát. Bár maga az esemény nem egész napos program, az Ökocentrumban számos látnivaló akad a gyerekek és a felnőttek számára is. A főépületben található az óriásakvárium, ami babakocsival vagy kerekesszékkel is könnyedén megközelíthető, valamint könnyen körbe járható. A téli időszakban (április 5-ig) a jegyárak tartalmazzák az egész területen való bolyongást, és igény szerint a 3D-s mozit, így a program körülbelül 2,5 órát vesz igénybe. Alternatív program Poroszlón: érdemes megnézni a területre régen jellemző tájházakat. Itt megismerhetjük Poroszló múltját és az emberek életmódját. Betekintést kaphatunk a falusi élet mindennapjaiba és a régi népi mesterségekbe is. Kulturálódás és mászkálás után valószínűleg mindenki megéhezik: a környék legjobb csárdája, a Fehér Amúr Halászcsárda csak 5 perc autóútra van az Ökocentrumtól. A csárda közvetlenül a Tisza -parton helyezkedik el, a kilátás a teraszról nagyon szép. Ajánljuk a korhely halásulét és a juhtúrós sztrapacskát. (+1 pont a csárdának: bébietetőszék is rendelkezésre áll, ha szükség van rá)

2. Tiszafüred ártéri séták és kalandok

31 | | 0 |

A márciusi szombatokon a tiszaörvényi Szabics Kikötő vezetett túrákat szervez az Örkényi Pákász Tanösvény útvonalán, ahol különböző madárfajokat ismerhetünk meg, és madárhang, madártoll, madárfészek felismerő játékkal várják az érdeklődőket. A délelőtt induló és kora délután véget érő túra után válogathatunk Tiszafüred éttermei közül, de érdemes kipróbálni az Öreg Halász éttermet, mert a menü is egészen jó és a halételekkel sem fogunk mellé. A Lipcsey-kúriában található múzeumban híres emberek kézirataival, ritka érmékkel, 16.századi könyvekkel, és őslénytani leletekkel találkozhatunk. Főként az őskori régészetanyagáról híres a múzeum, de a nyeregkészítés és a fazekasság fortélyaiba is beleshetünk. +1 környezetvédő program Ha valaki még március 24-én is Tiszafüred és Tiszaörvény környékén van, akkor érdemes részt venni a Víz Világnapja alkalmából megrendezett “Nagytakarításon”. Jó program lehet családok számára is, hiszen a tudatos nevelésben nagy szerepe lehet annak, hogyan tanítjuk meg a gyerekeket arra, hogy óvjuk a környezetünket. A szemétszedés 09:30-tól kezdődik, utána pedig rövid előadásokat nézhetünk meg arról, miért fontos, hogy tiszta legyen a tó vize, illetve a természetvédelem és a madárvédelem fontosságáról is lesz egy-egy 10 perces előadás. Előzetes jelentkezés szükséges. Amire szükséged lesz: szemeteszsák, kesztyű, evőeszköz, pohár és tányér, hogy addig se szemeteljünk.

3. Hortobágy, ami minden hétvégén ad egy jó kis programot

30 | | 0 |

A Hortobágy Kikelet túra során egy szakvezetővel megfigyelhetjük a tél után ébredező természetet, a halastavak növényeit és állatait. A Halastóhoz a kijutást a “Szíktipró” névre hallgató mozdony húzta kisvasúttal ejtjük meg, míg a visszautat már gyalogosan tesszük meg, hiszen ettől túra a túra, aminek része a távcsöves madármegfigyelés is, ezért érdemes magunkkal kézitávcsövet is hozni. A túra 5 km hosszú, és 9:50-kor van a találkozó a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontnál. A túra után, ha még van időnk, akkor a kocsival 8 percre található Pásztormúzeum remek folytatása lehet a napnak. A kiállítás élethű bábuk, élőképek, vetítések és hanganyagok segítségével mutatja be, hogy milyen volt a 19-20.század fordulóján a hortobágyi pásztorélet. Az épület melletti körszínben pedig hagyományos mesterségek elevenednek meg viaszbábuk segítségével, például mézeskalácssütő, fazekas, bognár, csizmadia. Ha pedig még mindig nem fáradtunk el a sok látnivaló után, akkor a Madárpark és Kórház egyedülálló élményt nyújthat mindenki számára, ahol egy úgynevezett látványkórházat is megnézhetünk. Itt a látogatók egy üvegfalon keresztül megnézhetik a gyógyulófélben lévő madarakat, az igazán bátrak pedig egy-egy műtétet is végignézhetnek. Az épület mögött pedig a már gyógyult madarak tanulják a repülést, felkészítve őket ezzel a pusztai életre. A kis tó mellett (amiben persze kacsákat is láthatunk) játszótér is található, ha a gyerekek még nem fáradtak volna eléggé el.