Ott voltunk: 13. Tiszator Böllérfesztivál Abádszalók

Nem írunk hosszú cikket, mert az illatokat csak eposzi költeményben lehetne átadni, a képek meg egyébként is magukért beszélnek. A legfontosabb az, hogy a Tisza-tó tavaszi programjai között az abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál egy elképesztően jól szervezett, jól eltalált – nem túl népieskedő, nem “búcsús-gagyis”, de nem is kisujj eltartós gasztrofesztivál szagú – program. Ha már gasztro: az ételek minősége, részben a friss hús alapanyagnak, részben a résztvevők évtizedes rutinjának nagyon jó. Ne keressünk kulináris kalandokat, ezek a klasszikus vidéki, parasztos ételek. Nem vega, nem reform, nem fúziós. Ide fér talán az egyetlen fontos kritika, vagy inkább észrevétel: haladni kéne a korral, haladni a gasztro trendekkel, és ha már maguktól nem jelentkeznek, akor meghívni (Pr? reputáció?) olyan csapatokat, akik kicsit másként, kis csavarral rakják össze a klasszikus fogásokat. Hogy ezek feltörekvő budapesti konyhák séfjei, street foodon edzett gasztrobloggerek vagy főzős műsorok állandó résztvevői, ez talán most még mindegy. Ezt egyébként megjegyezte az egyik fiatal böllércsapat vezetője is, aki kicsit egyszerűbben úgy fogalmazott, “tanulnánk mi mán’ olyan pesti kolbászokat is” (mint nem “pesti” ezen nem húztuk fel az orrunkat 🙂 )

Aki itt él a Tisza-tónál, annak ez egy csúcs program, az amúgy nem szegény programkínálatban. Aki pedig pihenni jár ide, az nyugodtan jöjjön el, őszintébb és gyakran nívósabb, mint a Budai Gourmet.

Ja igen: van vér. Reggel 8 előtt ez erősen 18+ os tartalom.

Jöjjön a galéria: