Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Őszi csónaktúrák a Tisza-tavon

bcsheinz
·
2019. október 2.
Őszi csónaktúrák a Tisza-tavon

Hihetetlenül hangzik, de még soha nem vettünk részt vezetett csónaktúrán a Tisza-tavon. Ezegyszer azonban egy kedves invitálás miatt beadtuk a derekunkat és lemondtunk a “megyünk a saját fejünk után” elvről, és bár olyan helyeken jártunk, amelyeket évtizedek óta ismerünk, látogatunk, mégis tartogatott számtalan újdonságot, meglepetést a túra.

Íme, a bizonyíték, hogy a Tisza-tó mindig ad valami újat: másodköltésű csérfiókákat 2 méterről nézni, megfizethetetlen.

Nézzük a tisza-tavi csónaktúrázás 3 lehetséges módját:

#1 Szabadon, mint a madár a Tisza-tavon!

Ladikot bérelni minden kikötőben lehet a Tisza-tónál. Párezer forint és akár helyismeret nélkül is jót lehet tekeregni a vízen. Szabadok leszünk, mint a madár, mehetünk bárhova, nincs (elvileg) idő és tér korlát, senki nem befolyásolja utunkat, lehetünk felfedezők!

#2 Egy rutinos öreg jól jön a necces helyeken

Szinte minden kikötőben akad idős horgász, fiatal biosz tanár vagy egy budapesti vállalkozó, aki elvisz minket egy körre (1-2-3-4 órásra akár). Ennyi idő alatt egy nagyobb rész is bejárható a Tisza-tavon. Amit nyerünk velük: helyismeret és az, hogy nem nekünk kell vezetni a ladikot, így marad szabad kezünk fotózni, távcsövezni, mutogatni vagy enni-inni. Többynire azonban ne várjunk mélyreható ismereteket növénytan, állattan, vízrajz, néprajz és történelmi összefüggésekben. Rosszul így sem fogjuk magunkat érezni :). Érdeklődni előzetesen a kikötőkben lehet, ott többnyire egyből ugrik valaki, de pár órán belül le is szervezik.

#3 Profi, felkészült túravezetés a Tisza-tavon

Nyilván, itt fizetjük a legtöbbet, de rögtön kapunk egy összevont érettségit irodalom-történelem-biológia és egyéb tarntárgyakból, mindezt in situ, a vízen. Akit zavar a sok info, bátran kérheti a szoftos verziót, ami valahol az anekdota és a haiku között áll meg, aki viszont rákattan az utoljára gimiben hallott részletességű infokra, biztosan nem fog csalódni.

Mi a Tavítúra csapat meghívásából vettünk részt egy privát családos túrán ahova legközelebb nyelvész doktori nélkül tuti nem mennénk :).

Nézzetek képeket, nagyon-nagyon szép a Tisza-tó ősszel!

 

 

Címkék:
  • ökotúra