Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Mesterségünk címere…A tiszaörsi tészta és kecskesajt

Galkó-Fenyves Barbara
·
2022. április 4.
Mesterségünk címere…A tiszaörsi tészta és kecskesajt

A Tisza-tó és a Hortobágy iparművészeti, népművészeti és hagyományőrző mesterségei sorozatunkban a környék mesterembereit, alkotásaikat és életüket mutatjuk be.

Mesterségek nyomában: tészta -és sajtkészítés Tiszaörsön

A csigatészta készítésének hazánkban komoly hagyományai vannak. A 18. és 19. században volt szokás a csigatészta készítés, amelyeket nagy családi eseményekhez kötöttek. A csigatésztát kifejezetten az ünnepi, lakodalmi levesekhez készítették. Nem volt ez máshogy Tiszaörsön sem. Régen a lakodalmak előtti hetekben a csigakészítéssel indultak az előkészületek, Tiszaörsön szinte mindenki felmenője tudott csigát készíteni.

A hagyomány felélesztése

Amikor Tiszaörsön elindult a közmunkaprogram, Bodonné Gyöngy Erikának, a település polgármesterének át kellett gondolnia, hogy mibe lehet bevonni a munkanélkülieket. Olyan dolgot szeretett volna megvalósítani, aminek hagyománya is van a településen. Kiszámolta, hogy a közétkeztetésükben pontosan mennyi tojás fogy és kiderült, hogy ennél sokkal több tojást tojnak a tyúkok. Ezért is kezdték el 2012-ben a tésztázást. Először 5 asszony kézzel kezdte el a tészta készítését, ami kezdetben a csigatészta volt. A tiszaörsi tésztát sokáig csak helyben árulták, ezt használták a település konyháin, az iskolában, óvodában. Szerencsére gyorsan elterjedt a tiszaörsi csigatészta híre, elkezdték lagzikba rendelni a környező falvakban is, sőt, ma már 13 börtönbe is szállítanak tésztát. Ennek is köszönhetően később egy tésztaprésgép beszerzésére is lehetőség nyílt.

Ma már 19 féle tésztát készítenek, tehát a közmunkaprogram szépen kinőtte magát. A tiszaörsi tésztát jelenleg Szociális Szövetkezeti formában állítják elő nagyrészt gépesítve. Jelenleg 2 tésztaprésgép és 2 szárító kamra segíti az asszonyok munkáját.

A termékek gyártása során végig próbálják megőrizni a házias jelleget, az egészséges alapanyagok felhasználását. Céljuk nem a gyors meggazdagodás, hanem a dolgozók foglalkoztatásának stabilitása, értékes, minőségi, a falu hírnevét emelő termékek előállítása.

A tiszaörsi tészta alapanyagai

A tésztánkban csak liszt és tojás van, semmilyen adalékanyag nem kerül bele. A lisztet nem tudják mindig fix helyről vásárolni, de nagyon odafigyelnek arra, hogy minőségi alapanyagokat használjanak fel a tiszaörsi tészta készítésénél.

6, 8 és 10 tojásos tésztákat csinálnak, de az utóbbit csak megrendelésre, mivel ezt a fajtát kézzel kell készíteni.  Egyre népszerűbbek a durumlisztből, tojás nélkül, kizárólag vízzel gyúrt tészták is, amelyek kiválóan illeszthetőek például a vegán étrendbe.

A tojás nagy része saját, őshonos tyúkoktól származik. A fogoly színű magyar tyúk a Kárpát-medencében őshonos tyúkfajta, ami betegségekre sokkal ellenállóbb más vidékről származó, vagy hibrid társainál.  Ez a fajta nem tápon növekszik, hanem kukoricán, és az általa tojt tojás minőségét nem is lehet összehasonlítani a tápos hibridével. A település keltet is csibéket, beléptek a HU-BA programba, amely az őshonos magyar baromfifajták tenyésztésére és tartására alapozott falufejlesztési program. A 230 tyúkot alternatív tartásban nevelik, ami azt jelenti, hogy nappal kint, zöld területen kapirgálnak, estére viszont ólba zárják őket. A jövőben a település szeretne még 600-800 tyúkkal gazdagodni.

A kecskesajt és kecskejoghurt

A tiszaörsi tészta mellé az évek során kecskesajt készítés is társult. Korábban birkával is foglalkoztak, hiszen sertés- és baromfitelepe is van a településnek.

Tiszaörsön régen majd minden családnál volt kecsketartás. Magyarországon a kecsketejből készült termékek kevésbé elterjedtek, mint a tehéntej alapúak, pedig markáns íze mellett számos, az egészségre kedvező hatása van. A kecske teje több vitamint tartalmaz, és könnyebben emészthető, mint a tehéntej.

Tiszaörsön 136 núbiai anyakecske adja a sajthoz szükséges tejet. A kecskék körülbelül napi 300 liter tejet biztosítanak. Ebből készülnek a sajtok és egy különleges készítmény is, a kecske joghurt. Bodonné Gyöngy Erikának az a terve, hogy a későbbiekben kecsketejből kecskefagyit is fognak készíteni.

A kecskefarm helyén régen struccokat tartottak. Teljesen újépítésű sajtüzemük van fejőgéppel, sajtkádakkal, habaró tartállyal. A sajtgyártásnak nagyon szigorú szabályai vannak, a tejvizsgálat is folyamatos az üzemben.

A sajtoknak, úgy mint a tésztáknak, széles a választéka. Kecsketejből főleg 3 hónapos érlelésű kemény sajtot készítenek, de ízesített félkemény sajtokat, ízesített krémsajtokat is előállítanak. Egyedül álló termékük a kecskejoghurt. Tehén tejből sima és töltött parenyicát, valamint grill sajtot készítenek.

 A tiszaörsi tészta és kecskesajt elérhetősége

A tésztákkal több helyen is találkozhatnak a vásárlók. A tiszaörsi önkormányzat udvarán, a műhely közvetlen közelségében van egy saját kisboltja az önkormányzatnak, ahol a teljes tésztaválaszték kapható.

Rendszeresen viszik a tésztákat és sajtokat termelői piacokra, nem csak a környéken, hanem Budapestre is.