Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Megújul a Tiszafüredi Régiségvásár!

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. április 10.
Megújul a Tiszafüredi Régiségvásár!

Új “társa” lesz a régiségvásárnak Tiszafüreden

Antik áruk, ritkaságok, egyedi ajándéktárgyak várják az érdeklődőket az egri, a miskolci, és lassan 2 éve már a Tiszafüredi Régiségvásáron a Kastély körúton. Letűnt korok kincsei, vásári forgatag, egyedi piaci hangulat és páratlan élmények jellemzik a változatos helyszíneken megrendezett régiségvásárokat. A Tiszafüredi Régiségvásár májustól más nevet kap, mert bővül a profil: Tiszafüredi Régiség-és Kézműves Vásár lesz a neve.

Tiszafüredi Régiség-és Kézműves Vásár

Lassan hagyománnyá válik, hogy minden hónap első szombatján megrendezik a Tiszafüredi Régiségvásárt a Kastély körúton. Ez a Tisza-tavi régió legnagyobb régiségvására. Az árusok nagyon lelkesek és minden hónapban szebbnél-szebb és különlegesebb portékákkal vonulnak fel a strandhoz vezető utcán. Igazi csemege ez a program azoknak, akik szeretik a történelmet, az antik tárgyakat és az igazi különlegességeket. A vásár reggel 8 órától kora délutánig várja az érdeklődőket.

Az árusok szerint manapság a divatos darabok mellett azok a tárgyak a leginkább népszerűek, amelyek funkcionálisan használhatók. Az energiaválság óta például igencsak megnőtt az igény a sparheltekre és a fatüzelésű bojlerekre. Úgy látszik, az emberek szeretik azt, ami már hosszú évtizedeken át bizonyított.

Azért is egyre népszerűbbek ezek a vásárok, mert az emberek azokat a tárgyakat keresik, melyekben a szakmai tudás sűrűsödik. Több szakembernek össze kell fognia ahhoz, hogy egy tárgy önmaga lehessen. a legutóbbi vásáron láttunk egy kandallóórát, melynek elkészítésében tényleg sok ember vesz részt: a számlapkészítőnek el kell készítenie a zománc számlapot, az öntőnek az öntött bronztokot, majd a cizellőr felfinomítja, az aranyozó megcsinálja az aranyozást, legbelül pedig ott az óraszerkezet, amely az órásmester keze munkája.

Májustól viszont megújul a régiségvásár, ugyanis szó szerint kap maga mellé  egy kézműves vásárt is, ahol főleg Tisza-tavi termelők és kézművesek fogják árulni finomabbnál-finomabb termékeiket és szebbnél-szebb portékáikat. Helyi termelői lekvárok, szörpök, sajtok, kerámia virágok, szőnyegek, olajok, gyógyteák, horgolt termékek, táskák, húsáruk és még sorolhatnánk tovább a várható piaci kínálatot. A várható árusok aktuális névsorát az esemény facebook oldalán lesz érdemes figyelni.

Egri Régiségvásár – több helyszínen

Történelmi korok hangulatát idéző környezetben országos régiségvásárt szoktak tartani minden hónap 3. vasárnapján Egerben. Sokak szerint ez az ország egyik leghangulatosabb régiségvására. A régiségvásár több helyszínen kerül megrendezésre a klasszicista stílusban épült Bazilika (Érseki Főszékesegyház) mögötti zöldövezetben. A vásár a Bazilika mögötti sétánytól kezdődik, a buszpályaudvart körbeívelő (sikátoros-tekergős) közökön keresztül tart az Expressz Étterem előtti térig, majd a Városfal utcán haladva egészen a Domus parkolóig.

A régiségvásár mára az ország egyik legnagyobb vásárává nőtte ki magát. Kivételes és egyedülálló hangulatát a remek helyszín, és az ország szinte minden részéből érkező, több mint száz árus garantálja. Itt minden adott egy igazán hangulatos vásárhoz: büfék, éttermek, ingyenes parkolók, gyönyörű panoráma a barokk belvárosra!

Miskolci Régiségvásár

Miskolc egyik legkedveltebb vására a minden hónap első vasárnapján rendezendő Régiségvásár. A rendezvény ideje alatt a reggeli óráktól kezdve egészen kora délutánig antikvitások sokasága lepi el a belváros sétálóutcáját, néha a Déryné utcát, és igény esetén a néhány nagyobb teret: az Erzsébet teret és Városház teret is. A programon nem feltétlenül csak az érzi jól magát, aki gyűjtő vagy vásárol. A rengeteg múltbéli emlék és tárgy látványosságként is lenyűgöző.

A régiségvásár nemzetközi hírű, így gyakran találkozhatunk lengyel, vagy szlovák, román területről érkezett árusok portékáival is. A szemet gyönyörködtető kincsek mellett ( pl., festmények, bútorok, kitűzők, ékszerek, ruhaneműk) termelői mézet, sajtot, húsokat is vásárolhatunk kedvünk szerint.

A vásáron kapható lángos, kenyérlángos, tócsni, vagy kürtőskalács, na és persze a főutca remek vendéglátóhelyei is mind nyitott ajtókkal várják az oda betérőket.

További érdekesség az, hogy minden egyes vásár külön tematika köré szerveződik, így gyakran láthatunk utcai művészeti bemutatókat, veterán autó kiállítást is.
A vásár ideje alatt nincs villamosközlekedés ezen a területen. Aki tömegközlekedéssel érkezik, az legközelebb a Centrum-, vagy a Malomszög utca megállónál tud villamosra szállni. A buszjáratok közlekednek a Villanyrendőr megállónál, az a rész nincs lezárva.