Welovetiszato
Welovetiszato

Levendula rajongók FIGYELEM! Nyitnak a Tisza-tavi levendulakertek!

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. június 12.
Levendula rajongók FIGYELEM! Nyitnak a Tisza-tavi levendulakertek!

Levendulaszüretet és fesztiválok a Tisza-tónál

Egy kis levendula töri

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. A régi időkben többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen.

Népszerűsége abban is rejlik, hogy sok dologra fel lehet használni. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet lepárlással nyernek. Virágként leszedve és csokorba kötve, vagy virágpárnát készítve rengeteg mindenre felhasználható. A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. A levendula jó mézelő növény, méhcsaládokat telepítve a levendulás mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk. Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes levendula illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.

Tisza-tavi levendulakertek

A Tisza-tónál 4 olyan levendulakertet is találunk, ahol idén is lehet szüretelni. Viszont arra érdemes figyelni, hogy a nagy meleg miatt valószínűleg 1-2 hétig fog csak tartani mindenhol a levendulaszüret. Tiszaszentimrén már múlt héten lement a szüret, Tiszaderzsen programokkal is várják az érdeklődőket, Karcagon és Tiszanánán pedig levendulaszürettel és levendulás termékekkel készülnek.

Tisza-tavi Levendulás – Tiszaderzs

Tiszaderzsen 2019-ben kerültek a földbe az első levendula tövek. 2020-ra már egy gyönyörű, összefüggő levendulamező képe rajzolódott ki. Ekkor rendezték meg az első ,Te Szedd! – Levendula napot, melyet azóta már többször megismételtek. A Tiszaderzsi Önkormányzat a növényt próbálja minél széleskörűbben felhasználni: a klasszikus illatozó csokros felhasználás mellett, dísztárgyak, illatpárnák is készülnek, de készítettek levendulás-sulymos csokoládét is. így született meg az ,,Egy csepp Tiszaderzs” elnevezésű levendulás, kézműves bon-bon, de a levendula hamisítatlan illat és ízvilága hűsítőkben és süteményekben is megjelent.

A Tisza-tavi levendulás ahogy ,öregszik” úgy szépül, a szemet gyönyörködtető látvány, a mámorító illat rabul ejt kicsit és nagyot.

Idén rendezik meg már negyedjére a levendulafesztivált Tiszaderzsen. Június 14 és 15-én számos programmal és rengeteg illatozó levendulával várják a látogatókat a Rákóczi utcán.

Tiszanánai levendulakert

A tiszanánai Tündérkert levendulást egy testvérpár üzemelteti, Tiliczkiné Szalárdy Ágnes és Szabados-Szalárdy Orsolya. Nagyon szeretik a levendulát, így az ötlet már régóta foglalkoztatta őket, hogy miért ne lehetne az Alföldön is termeszteni ezt a csodálatos növényt. A tiszanánai levendulás a szülői ház mellett található, egy kis parasztház udvarán. Mivel Ági és Orsi édesapja mezőgazdasággal foglalkozik, így rengeteg segítséget és tanácsot kaptak tőle a tervezésben, kivitelezésben, és a gondozásban is aktívan részt vesz az egész család. Édesanyjuk pedig rengeteget segít a növények gondozásában, a termékek értékesítésében.

A levendulakert története

A levendulást 2021-ben telepítették, 600 tő francia levendulát (Lavandula angustifolia) ültettek el abban az évben tavasszal. A fajta választásnál figyelembe vették, hogy a virág illatos és szép is legyen, illetve már akkor eltervezték, hogy illóolajat is szeretnének előállítani belőle. A hibrid levendula fajoknak ugyan bőségesebb illóolaj tartalmuk van, a L. angustifolia illóolaja azonban az egyetlen,  amit a gyógyszeripar is használ a különböző levendula fajok közül.

Már első év nyarán is szép virágokat hozott a levendulás, második évben, 2022-ben pedig már megtarthatták első szedd-magad eseményüket, a maradék virágot pedig lepároltatták, így saját illóolajuk és virágvizük is lett ettől az évtől kezdve. Termékeik között így jelenleg ezek szerepelnek, amelyeket az idei szedd-magad eseményen is kipróbálhatnak, megvásárolhatnak a Tiszanánára látogatók. Mivel a Tiliczki család időközben méhészkedéssel is elkezdett foglalkozni, így a továbbiakban különböző levendulás mézeket is szeretnének előállítani, illetve különböző kézműves termékeket is fognak majd készíteni.

A tiszanánai levendulakert tulajdonosainak tervei között szerepel a virág szaporítása is, valamint fontosnak tartják a helyi vállalkozókkal való jó kapcsolatot és egymás segítségét is, így a szüreten nem csak saját termékeik fognak feltűnni , hanem különböző dísztárgyak is.

Cím: 3385 Tiszanána , Széchenyi út 83.

Tündérkert Levendulás Tiszanána

A tiszanánai levendulást csak június 15-én és 16-án lehet látogatni , hétköznap és egyéb időpontban nincs nyitva.

Karcagi Levendulakert

A Karcagi Levendulakert és a Szendrey Család közös története 2016 tavaszán kezdődött. Egy álomtól vezérelve ekkor ültették el az első 300 tő francia levendulát, mint bejáró melletti sövény. Ez a későbbiekben 600 tő francia levendulára emelkedett. A Szendrey család vegyszermentesen termeszti a levendulákat már a Karcagi Levendulakert alapítása óta, ezért a virágzatuk étkezési célra is felhasználható, mint például szörp, tea, porcukorhoz, lekvárba. Az első levendula bokrok már 8 évesek, ezért már jó minőségű levendula illóolaj nyerhető ki belőlük, víz desztillációs módszerrel, adalékanyagok hozzáadása nélkül.

A levendulák első virágzásakor szokták tartani a „Szedd Magad!” eseményüket, melyet az időjárástól függően, de általában júniusban két hétvégén tartják meg. Ez a gyönyörű lila szín és a virágokból áradó illatorgia miatt rengeteg méhecske és pillangó gyűjtögeti magának a nektárt. A levendulakedvelők maguk szüretelik le a levendulát, valamint csendes, nyugodt környezetben pihenhetnek, fényképezhetnek és eltűnhetnek a város zajától.
Idén június 15. és 16-án tartják meg a Karcagi Levendulakertben az “V. Szedd Magad!” eseményt. A levendulakert szombaton és vasárnap délelőtt 9:00-tól egészen este 20:00-ig várja a levendula imádókat.

A levendulakert Karcag külterületén található, Karcag és Kunmadaras között a 7-es kilométerkőnél kell lefordulni a kihelyezett tábláknak megfelelően.

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program