Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Látnivalók a Kis Kör mentén 1.rész

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. március 19.
Látnivalók a Kis Kör mentén 1.rész

Bringás megállók a kerékpárút mentén

A Tisza-tó környéke kedvelt kerékpáros célpont, hiszen a megfelelő készüléssel könnyen teljesíthető kihívást jelent, miközben gyönyörű természeti jelenségeket figyelhetünk meg útközben. A Tisza-tavi kerékpárút hossza 65 km, amely egy nap alatt kényelmesen teljesíthet,  azonban érdemes jó állapotban lévő kerékpárral indulni, a megfelelő biciklis felszerelésekkel. Ha Budapest felől vonattal érkezünk, érdemes Tiszafüreden kezdeni az utat, ahol van lehetőség kerékpárbérlésre is a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban.

Érdemes arra figyelni, hogy a Tisza-tavi kikötők nagy része március 25-e után fog kinyitni!

Tisza-tavi Nagy kör és Kis kör

Kis körnek hívják azt az utat, amikor nem egy teljes kört teszünk meg, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat – ez körülbelül 70 km. Nagy kör pedig, amikor tényleges kört megyünk, és egy kompozással zárjuk utunkat. A Nagy Körnél Poroszlónál nem tekerünk át a 33-ason, hanem az ároktői kompig a földúttal borított töltésen vagy közúton juthatunk el. Átkompozunk Tiszacsegére, és onnan jutunk vissza Tiszafüred irányába.

Mindenképpen tervezzünk be pihenőket! Nyáron pedig semmiképpen ne hagyjuk ki a felszerelések közül a naptejet, szúnyogirtót és a baseball sapkát! Illetve bár az útvonalon biztosítva vannak a megfelelő szervízpontok, egy rosszkor jött, véletlen balesetre legyünk felkészülve.

Abádszalók, Tiszanána, Sarud, Tiszabábolna, Poroszló és Tiszafüred rendelkezik strandokkal. Szerencsére a kerékpárutak a strandokon mennek keresztül és annak ellenére, hogy egy darabig még nem lesz standidő, itt is megállhatunk pihenni és gyönyörködni a természetben. A tó strandjai amúgy lassan mélyülnek, de természetesen mint minden, ez is kellő figyelmet igényel.

Tiszafüredi indulás

Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum előtt kanyarodik jobbra és balra is a kerékpárút. Ez a helyszín ideális alternatíva lehet kiindulópontnak azoknak, akik autóval érkeznek, és helyben szeretnének kerékpárt bérelni. Ráadásként az épület biciklis kilátópontként is funkcionál. Elindulni általában Poroszló irányába szoktak a bringások. A Tiszafüred Poroszló közötti útvonal 2 hídon is keresztül halad: az egyik a Tisza-folyót, a másik a Poroszlói-medence egy  részét íveli át. A 6,5 kilométer hosszú hídrendszeren önmagában élmény végigtekerni, több helyen is nézelődő, fotózópontokat alakítottak ki a tervezők, így kényelmesen meg lehet állni, ha valami érdekeset láttok.

Bringás megállók Poroszlón

Mielőtt Poroszlóról elstartolunk, érdemes benézni a Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát lehet megnézni. Itt őshonos halfajokat figyelhettek meg testközelből a 730 000 liter össztérfogatú akváriumrendszerben. Lenyűgöző, ahogy a hatalmas tokhalak és vizák átsiklanak a fejünk felett, miközben az üvegalagútban sétálunk – semmiképp se hagyjátok ki ezt az élményt!

A földszinten kétéltű és hüllő kiállítást láthatunk, ahol megismerkedhetünk a hazai fajok összes tagjával.  A hüllő- és kétéltű kiállítás mellett szemügyre vehetjük a Tisza- tó interaktív térképét, miközben lábunk alatt ott úszkálnak a hatalmas tiszai halak.

Igazi látványosságot az akvárium rendszer nyújt. Az akváriumokat úgy rendezték be, hogy az jól szemléltesse a folyó szakaszait. Az első részletben a gyors folyású patak élővilágát látjuk, ahol számos védett és fokozottan védett halat láthatunk. A hátterek a folyószakaszokra jellemzően változnak. Többek között bemutatja a Közép- Tisza folyó szakaszát is, a hátteret farönkök, fatuskók díszítik. Feltűnnek a hatalmas pontyok, compók, vörös szárnyú keszegek, kárászok, és persze a farönkök alatt megbúvó ragadozóhalak, a süllő, csuka, és a harcsa is.

Ha felmentek a torony legfelső szintjére, akkor pedig csodás panorámában lehet részetek.

Az Ökocentrum látogatást ki lehet egészíteni az 1500 méter hosszú vízi sétány felfedezésével is, sőt, akár GPS-es útvonalakkal ellátott motorcsónakot is bérelhettek, hogy szabadon járhassátok be a tavat.

Tisza-tavi vízi sétány

Az 1500 méter hosszú pallóúton sétálva közel kerülhetünk a Tisza-tó növény- és állatvilágához. A tanösvény csónaktúra keretében ettől a héttől az Ökocentrumból, március 25 után pedig a Fűzfa Kikötőből induló rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányt végigjárva nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások között barangolhatunk, s eljuthatunk a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák, igény szerint szakvezetés segítik. A sétány végén van egy kilátó, ahonnan a Poroszlói-medence egy részét és a Kis-Tiszát lehet látni.

Fattyúszerkő kilátó

Körülbelül 1-2 órás kitérő lehet az egyik vízi kilátó megközelítése. A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen errefelé gyakori a merész repüléséről híres, fokozottan védett fattyúszerkő madár. Nem hiába, a korábban itt álló torony a madarászok számára korábban is közkedvelt hely volt. Aki ide szeretne eljutni, az kikötni stégen tud, majd nádason keresztül vezető hangulatos pallóúton juthat el a kilátóhoz. A 2 szintes kilátó legfelső emeletéről csodálatos panoráma nyílik a Poroszlói-medencére, illetve a Csapói Holt-Tiszára.

Motorcsónakot lehet bérelni a Fűzfa vagy a Csicsman Kikötőben, vagy szakvezetéssel egybekötött csónaktúra keretén belül is el lehet jutni a kilátóhoz. Viszont a kikötők Poroszlón is március 25. után nyitnak ki.

Poroszlói kikötők listája

Poroszlói pallóutak

Kettővel bővült a felfedezhető helyek száma a Tisza-tónál, mivel a Tisza-tavi Sporthorgász Poroszló térségében 2 teljesen új, cölöpökön álló pallóutat és stéget épített. Mind a két pallóút az Ökocentrum vízi megállójától jobbra, tehát Sarud irányába található.  A stégekről rengeteg madarat lehet látni a mederben, jellemzően szürke gémek, nagy kócsagok és persze rengeteg liba, kacsa és hattyú van. A stégekről gyönyörű a kilátás, a Poroszlói-öböl ébredező élővilágát és a zöldbe boruló Tisza-tavi Vízi sétány egy részét lehet látni.

Poroszlói szabadstrand

Továbbindulás előtt érdemes megállni a strandnál. A csendes, sekély vizű partszakaszt különösen a nyugodt pihenésre vágyók és a gyermekes családok számára a legmegfelelőbb. Az árnyékos, ligetes jellegű strand a település központi részén, a Tisza-tavi Ökocentrum 2. számú, rendezvénytér felőli bejáratánál helyezkedik el. A strandon majd a nyári szezon megkezdésével kell belépőt fizetni, viszont a belépés a bringásoknak valószínűleg ingyenes lesz.

Pár lépésnyire akár több száz gépkocsi és autóbuszok befogadására alkalmas parkoló található. Itt is érdemes lerakni az autót és innen megkezdeni a Tisza-tavi kört.

A strandon kajak, kenu és vízibicikli bérlésére lesz majd nyáron lehetőség. Addig is érdemes leülni a puha fűbe és csodálni a Poroszlói-medence vizét.

Poroszlói szabadstrand

Poroszlói szabadstrand

Bringás megálló Újlőrincfalván – április 1 után

Az Újlőrincfalvához tartozó Neptun Kikötőnél is érdemes megállni, ugyanis innen közelíthető meg a legkönnyebben a Tisza-tó 2. vízi kilátója. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátó neve Bölömbika kilátó lett és egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas részen áll. Nevét a környéken fészkelő, és költési időben gyakran hallható, fokozottan védett bölömbikáról kapta új nevét. A nagyobb termetű gázlómadár március elejétől október közepéig tartózkodik itt. A kilátót nem csak megközelíteni lehet vízi irányból, de kikötni is csak közvetlenül a kilátó alatt lehet. Csónakunkból már az első lépésünk a lépcsőre esik ahonnan felmehetünk a tetejéig. Innen a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét csodálhatjuk meg.

A Neptun Kikötő területén lévő büfé nyári nyitva tartással üzemel. Hideg-meleg ételek, lángos, friss sült halak, folyamatos bográcsétel, csapolt sörök, hideg üdítők, kávé, fagylalt a kínálat. A kikötő vendégei részére igény szerint reggeli, ebéd, vacsora menü rendelésre is van lehetőség.

A sarudi Kalandpart

Sarud sokáig nem bővelkedett attrakciókban, de a hangzatos Élményfalu létrehozásával pár éven belül a Tisza-tó Heves megyei oldalának egyik leglátogatottabb helye lett. Igazából ez egy komplex szolgáltatás csomag, mely magában foglalja a szálláshelyeket, az éttermeket, a Kalandpartot (ami maga a strand), a Hucul Lovasközpontot, az ÖkoPort kikötőt és a Harcmezőt.

A strand területe nem túl nagy, de próbálták a legtöbbet kihozni belőle. Minden rész, szolgáltató szépen ki van táblázva. Ami nagy előny, hogy a kerékpárút is a strand területén halad keresztül a gáton. Jelenleg az összes kiszolgáló és vendéglátó hely be van zárva, kivéve egyet…

A bringás út mentén, a strand területén 2024.03.23-tól kinyit egy food-tuck autó, melynek neve Pityókás lesz.

Nyárra

A strandolós rész abszolút család barát. A part homokos, folyamatosan mélyül a víz és nincs hínár, kagyló vagy sulyom. A part mentén található egy VIP zóna, ahol nyáron egyedi nyugágyakat lehet bérelni. A beach feelinget fokozza a parton felállított nagy fehér vízimentő torony (szerűség).

Ami nagyon egyedi és sokáig abszolút újdonságnak számított, az a május körül felállításra kerülő Aquaglide Vízi Élménypark, amely a második legnagyobb vízi park Európában és legnagyobb Közép-Európában. Csúszdák, mászókák, hinták, trambulinok, csúszós és vízbepottyantós feladatok, egyensúlyozó elemek, billegő játékok, libikókák, mászófal, mászóhegy és mókuskerék várja a kaland kedvelőket.

A területen nyáron számos helyen lehet ételt és italt fogyasztani. Közvetlen a bejáratnál van a Fröccs Terasz, ahol alkoholos és sima italok széles választéka várja a vendégeket, valamint a szokásos hot-dog, hamburger a kaja kínálat.