Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Kerékpáros szezON! Gyere velünk bringázni, mutatjuk az utat!

Galkó-Fenyves Barbara
·
2019. április 11.
Kerékpáros szezON! Gyere velünk bringázni, mutatjuk az utat!

Nem csak egy út van, fedezzétek fel az összeset!

Tisza-tó kerékpárút

A klasszikus út, a “tekerjük körbe a Tisza-tavat” az a szakasz, amit első keresésre mindenki megtalál: a Poroszló-Sarud-Dinnyéshát-Kisköre-Abádszalók-Tiszaderzs-Tiszaörvény-Tiszafüred-Poroszló kör (vagy ugyanez bármelyik pontról indulva). A végig a gáton vagy védett kerékpárúton (Poroszló-Tiszafüred között) futó kerékpárút mellett még nagyon sok alternatíva van, merre mehettek. Vannak rövidebb szakaszok és nagyobb felkészülést igénylő túrautak is. Sok helyen rövidíthettek, pl a Kiskörön, de akár a Nagykörön is, ha elkaptok egy jófej csónakost a dinnyésháti vagy tiszaderzsi kikötőben, aki átvisz a túloldalra.

Mi ezeket javasoljuk, ha a Tisza-tóhoz jöttök bringázni:

#1 Tisza-tó kerékpárút – Nagykör

A Tisza-tó megkerülése a gáton kb 67 km, ez a Poroszló-Sarud-Dinnyéshát-Kisköre-Abádszalók-Tiszaderzs-Tiszaörvény-Tiszafüred-Poroszló (vagy ugyanez bármelyik pontról indulva) települések érintésével a leginkább bejáratott kör. Az egymáshoz viszonylag közel lévő települések miatt kisebb 5-9 km-es etapokban, nagyobb pihenőkkel is teljesíthető, sőt az év nagy részében találunk nyitva tartó büféket, halsütödéket, éttermeket, illetve a legtöbb látnivaló, kikötő is ezen a szakaszon van.

Főszezonban biztos pontok (csak a kerékpárúthoz közeli helyeket írjuk):

 • Poroszló: Vivárium halsütöde, Sarokház cukrászda, Aranyosidombi Udvarház, Rétesház
 • Sarud: a strandon a fröccsterasz, a gát tövében a büfé(k)
 • Dinnyéshát: büfé a falu felé levezető út mellett
 • Abádszalók: Panoráma étterem (Szalók Yacht Club), Aquarium (csak hétvégén van nyitva)
 • Tiszaszőlős: Katamarán kikötő büféje
 • Tiszaörvény: STÉG Büfé (fish and chips nagyon jó!)
 • Tiszafüred: LÁNGOS büfé a szabadstrandon (csak a lángost ajánljuk!)

Amit ne keressetek:

 • Tiszaderzsen a kempingben lévő kedvenc halászlés helyünk bezárt
 • Abádszalók-Kisköre között bezárt a Süllőfészek halsütöde és büfé

Az út kedveltsége miatt a forgalom is nagy. Aki nagyot akar tekerni, az korán reggel induljon el, akkor még kevesebben vannak. Szerviz lehetőség csak a STÉG büfénél és Sarudon van, de ha betértek valamely kikötőbe, tudnak segíteni.

 

#2 Tisza-tó kerékpárút – Kiskör (avagy a “suhanós”)

A Tiszafüred-Tiszacsege-Ároktő-Tiszadorogma-Tiszavalk-Poroszló-Tiszafüred szakasz valamivel rövidebb, kb 55 km. Ezen a körön sokkal kisebb a forgalom, se autók, se motorosok, se bringások nincsenek. Település is alig, így szolgáltatásokat is kevésbé találunk. A Tiszafüred-Tiszacsege közötti szakaszon csak nyugalom, csend és gyönyörű természet van, szolgáltatás nincs. A Tiszacsege-Ároktő kompnál van a Tiszacsegei Halászcsárda, amit érdemes kipróbálni és a kompozás is jó program. Ha itt suhanunk, akkor nagyon természetközeli és csendes élményben lesz részünk. Míg a nagykör esetén kis eséllyel futunk bele őzekbe, vadnyulakba, itt szinte biztos, hogy rengeteget látunk a gát oldalában. A túloldalon (Ároktó-Poroszló) húzódó gátszakasz sok helyen rossz minőségű, olykor murvás, sőt földút is van. Igazi vadregényes hely, országúti bringával küzdős… Dinnyésháton viszont nagyon klassz a strand, meg lehet pihenni és a közeli Tutajos csárdába is be lehet térni.

Az út rövidíthető, ha Egyek-Tiszadorogma között kompoltok egyet, akkor csak 35 km, ami igazán nem nagy túra.

 

#3 Tisza-tó kerékpárút –  Nyolcas

Egy bő 120-as, ha a két kört egyben csináljuk meg. Lehet persze nagy hurkot is kanyarítani, de sokkal jobb egy nyolcast írni a térképre, azaz az egyik kör után Poroszló-Tiszafüred közt átvágni és a másik parton folytatni az utat. A távolság miatt adná magát, hogy országútival csinálja meg valaki, de a BAZ megyei szakasz gumi és fenék gyilkos. Ettől függetlenül kihívásnak nagyon jó.

 

#4 Tisza-tó kerékpárút – A Spagetti

Hallottuk már PacMan és Tanyakör néven is. A lényege az (lesz majd térkép!), hogy a nagykörről vagy a kiskörről a bringás leteker egy településre, ott a közúton megy tovább, majd a másik településen felhajt megint a gátra. Ez egészen extrém is lehet, tavaly ősszel egy “na itt menjünk le szőlősnél, majd visszajövünk derzsnél” PacMan-ozásból egy Tiszaszőlős-Tiszaigar (réti út, amúgy tök jó!) -Tiszaörs-Nagyiván-Hortobágy-Tiszafüred-Poroszló-Sarud (és onnan defekt miatt kocsival haza) kör lett. Országúti kerékpárosoknak a változó útviszonyok miatt nem ajánlott, de trekking, monti és városi bringások simán bevállalhatják. Lehet, elsőre soknak tűnik a távolság, de az Alföldön nincsenek szintek, itt lazán el lehet tekerni soktíz km-t még a kevésbé edzetteknek is.

 

#5 Tisza-tó kerékpárút – családos szakaszok

A legjobb szakaszok kisgyerekes bringázásra:

 • Tiszafüred-Poroszló (kb 8 km)
 • Tiszafüred-Tiszaörvény (kb. 3 km)
 • Poroszló-Sarud (kb. 10 km)
 • Abádszalók-Kisköre (kb. 7 km)

Kis távolságok, jó minőségű aszfalt és szolgáltatások a kiindulási és érkezési ponton.

Címkék:
 • kerékpártúra