Welovetiszato
Welovetiszato

Irány a Tisza-tó! Irány Kisköre!

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. június 9.
Irány a Tisza-tó! Irány Kisköre!

Kisköre magával ragadó látnivalói

Kisköre a rendszerváltás előtt élte virágkorát. Számos vállalati és állami üdülő volt a Tisza vizéhez közel rengeteg emberrel és szolgáltatással. Sajnos később a település kiesett a Tisza-tó vérkeringéséből, de mára már ismét vonzó célpont lett a turistáknak is. Nem véletlen, hiszen van itt számos olyan attrakció, melyek miatt érdemes Kiskörét és környékét felkeresni.

Kiskörei Hallépcső

Az ország egyetlen hallépcsője a Tisza-tónál található, Kiskörén. A terület most tavasszal gyönyörű színekben pompázik, mivel a hallépcső 2 oldalán a zöld minden árnyalata felismerhető.

A hallépcső létrehozásának célja, hogy a vízi erőmű által “kettévágott” Tisza folyó al- és felvize között biztosítsák a halak szabad mozgását. A Tiszán az 1970-es években épült vasbeton halzsilip nem volt elegendő a halak megfelelő áramoltatására, hiszen a megfelelő számú duzzasztómű hiányában általában szárazon állt ez a rész.

Azért, hogy az élő Tisza és a felduzzasztott meder összeköttetésben legyen a halak számára is, egy halliftet építettek, ami egészen a 2010-es évekig volt használatban. 2014-ben épült meg a hallépcső, ami vizes kismedencék lépcsőszerű sorozatából áll, így szakaszolja az ott folyó vizet 37 bukón keresztül. Egy-egy kis bukónál 25-30 cm a vízszintkülönbség, ez kellő vízpárnát jelent a halaknak, hogy fel és le tudjanak úszni. A hallépcső hossza 1371 méter, átlagos szélessége 17 méter, és a vízszint különbsége 10,6 méter.

Ez a hatalmas szintkülönbség és a vízlépcső zárt zsilipjei megakadályozzák a halakat abban, hogy fennakadjanak és elpusztuljanak. A hallépcső kikerüli zsilipeket, így lehetővé teszi a halaknak a szabad vándorlást. A halak számára kisebb és nagyobb pihenőket, 3 kisebb és egy nagyobb pihenő tavat alakítottak ki, hogy ne egyszerre kelljen megtenniük ezt a távot.

A halfolyosón több mint 40 halfajt figyeltek meg, például a magyar bucót, vágócsíkot és széles durbincset.

A leglátványosabb része az átkelő, ahol egy kémlelőablakból figyelhetjük a halak mozgását.

A Hallépcsőt a töltésen lehet csak megközelíteni. Abádszalók irányából autóval csak gáthajtási engedéllyel vagy ennek hiányában kerékpárral vagy gyalogosan lehet megközelíteni, a töltéshíd után bal oldalon található. Kisköre felől a zsilipkapun át kell menni és utána jobbra található.

Jóreménység-sziget és a Jóremény stég

Ljasuk Dimitry természetfilmes 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hulláma során költözött ki a kiskörei robbantógát végére, ahol nagyjából hat hónapot töltött önkéntes karanténban, elszigetelve a civilizációtól. A kikötözésének célja az volt, hogy leforgassa a nagyjátékfilmjének alaptörténetét. A mindennapjairól Facebook oldalán rendszeresen bejelentkezett, ezzel megannyi követőt tudhatott magáénak. Dimitry az elvonulása során egy mai napig álló, jellegzetes stéget is épített.

A félsziget a Jóreménység-sziget nevet kapta, majd 2021-ben egy átfogó felújítás során pihenőhelyet alakítottak ki az ide ellátogató turisták számára.

A Tisza-tó egyik legszebb panorámáját is bezsebelhetné az a látván, ami az Abádszalóki-öbölről a Jóreménység-szigetnél tárulhat a szemünk elé. Innen az egész öblöt be lehet látni több mint 180 fokos szögben. Néhány egyszerű szabályt betartva bárki előtt nyitva áll a kapuja.

A parkoló a vízi erőműhöz vezető híd bejáratánál található, innen egy rövid kis sétával érhető el a Jóreménység-sziget, amely első pillantásra is nyugalmat áraszt magából. Színes égősorok, szebbnél szebb virágok köszöntik az oda látogatókat, és az önkéntesek munkájának köszönhetően felújított bútorok szolgálják a kényelmet.

A filmben szereplő kunyhó ugyan nincs ott, de így is akad bőven látnivaló. Van például hangulatosan berendezett könyvtár, amiből bárki választhat magának olvasnivalót, valamint van öltöző is. Nyáron amúgy fantasztikus élmény a stégről a hűs vízbe csobbanni. A látogatók akár estig is maradhatnak, egy kialakított tűzrakóhelyen akár szalonnát is lehet sütni, valamint napelemekkel feltöltött éjszakai világítás is van a területen.

A félszigeten több ágyás is ki lett alakítva, zöldségekkel, fűszernövényekkel gazdagítva. A látogatók szorgalmasan locsolják ezeket, és bárki meg is kóstolhatja a termést.
A félszigethez tartozó stégről páratlan látvány tárul a vendégek szeme elé…a Tisza-tavat innen nézve olyan nyugalom lesz úrrá az emberen, hogy általában mindenki fájó szívvel szokta elhagyni ezt a helyet.

Kiskörei Kilátó

2021 április végétől látogatható a 19 méter magas Tisza-tavi kiskörei kilátó, mely a Kiskörei Kikötőben épült és egy épületegyüttes részét is képezi. A kilátó két összefordított hajótest képét ábrázolja. Az építmény tetejéről csodálatos kilátás tárul a látogatók elé a Kiskörei Kikötőre, a Tisza-tóra, az Abádszalóki-medencére és a vízerőműre. Tiszta időben a távolban a Mátra és a Bükk vonulatai is feltűnhetnek.

Egy bejáró hídon közelíthető meg a lábakon álló épületegyüttes, mely 4 darab önálló, téglaszerkezetű, funkcióiban és gépészetében elkülönülő épületből és a kilátóból áll. A négy épületben helyet kapott a MAHART irodája, egy étterem, közösségi vizesblokk, és a vízi rendőrségnek is itt van a központja.

Kiskörei Vízerőmű

Az 1974-ben üzembe helyezett Kiskörei Vízerőmű 28 MW beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve.
A vízerőmű a Tisza folyó duzzasztásával létrejött Tisza-tó megújuló vízenergiájából 4 db vízszintes tengelyű csőturbina-generátor egységgel, környezetbarát módon állít elő villamos energiát, melyet 22 és 132 kV-on az országos rendszerbe táplál be.

Másik fő feladata a Tisza-tó vízszintjének centiméter pontosságú tartása, azaz a duzzasztás előírt szinten történő folyamatos biztosítása, szabályozása az üzemrendnek megfelelően, valamint az árhullámok  levezetése az Alsó-Tisza vidék irányába.

A vízerőmű belseje elbűvölő: ’70-es évek hangulat a mozaikkal kirakott falak között, lenyűgöző méretek, rengeteg vas, még több beton és mindenhol víz…viszont az erőművet csak előzetes bejelentkezés esetén lehet meglátogatni.

MVM Vízerőmű Kft. (tiszavizvizeromu.hu)

Szálláslehetőség: Ottalszunk: Tisza-tó Apartmanpark Kisköre – Welovetiszato

 

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program