Welovetiszato
Welovetiszato

#3 Hungarian Roadkill – vadállat áldozatok az utakon

bcsheinz
·
2021. március 1.
#3 Hungarian Roadkill – vadállat áldozatok az utakon

Hungarian Roadkill: Igazi thriller, de nem a mozikban, hanem az utakon.

Csak szarvas vagy vaddisznó ne jöjjön. Őz se, ha lehet. Mert akkor az autó biztosan törik, de az ember sem ússza meg legtöbbször ép bőrrel. Róka, nyúl, borz nagyot koppan, de talán csak valami műanyag fog törni, mi nem halunk bele. Feltéve, ha nem rántjuk el a kormányt és kötünk ki az árokban. Évente sokmillió állatot gázolunk el, ezek egy része emlős és madár százezres nagyságrendben. Darabra vagy forintra kell számolni? Mennyi az ökológiai kár? Borza Sándorral, a kutatást vezető Phd. hallgatóval beszélgettünk a Hungarian Roadkill kutatásról.

A Hortobágyon áthúzódó 33-as főút és a Tisza-tó környéki utak fokozottan veszélyesek az emlősök és ragadozók számára. A nagy fajgazdagság adott, a teherautókról lepottyanó mezőgazdasági terményekre odasereglő madarak és rágcsálók, majd az őket előszeretettel üldöző ragadozók a széles aszfalt utakon esélytelenek a gépjárművekkel szemben. Az angolszász szlengben csak roadkill néven ismert probléma Magyarországon sem újkeletű, de az első átfogó kutatás most indult Hungarian Roadkill néven.

A kutatást segítheti mindenki a következő adatlap kitöltésével. Számítanak minden autós véleményére. Csak pár perc, de nagy segítség a kutatóknak!

A kérdőívért ide kattintsatok!

Hallgassátok a welovetiszato.hu podcast újabb adását.

 

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program