Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Egy tisza-tavi naplementés fotóval nem lehet melléfogni… :)

bcsheinz
·
2019. május 22.
Egy tisza-tavi naplementés fotóval nem lehet melléfogni… :)

Tippekkel segítünk, hogy csinálj klassz képeket mobillal, MILC-cel, DSLR géppel vagy camera obscura-val (ami a kezed ügyébe kerül) a Tisza-tónál. A gyönyörű természeti környezet, a víz, a látnivalók rengeteg fotótémát kínálnak, de a filterek nem oldanak meg mindent. Íme a tippsorozatunk, hogy használd ki a helyszínek és a fények adta lehetőségeket! Segítségünkre van Bogár Mariann, a BogArts tulajdonosa, aki álmából felkteltve is képes egy naplementés fotót lőni a Tisza-tónál…

…mert egy tisza-tavi naplementés képpel nem lehet melléfogni 🙂

Naplementében – főleg az arany órában -,  fotózni csodás élmény. Az aranyló sárgától a mély vörösig mindenfajta meleg szín megtapasztalható évszaktól és időjárástól függően. Ha pedig ehhez még gyönyörű felhőkkel tarkított égbolt is társul (a nyári záporok, tavaszi esők után a legtökéletesebb), az már önmagában fantasztikus látványt nyújt. Vízparton pedig a vízen tükröződő fények fokozzák az élményt.

 

#1 Mikorra időzítsd a naplementés fotózást?

Meg fogsz lepődni, a nap a horizont közelébe jutva elég gyorsan eltűnik, így egy kicsit előbb készülj neki a fotózásnak. Segíthet a mobilod és egy csomó app (pl. Időkép), amely megmondja, hogy mikor van naplemente, na ehhez képest kell egy bő fél-egy órával korábban rákészülnöd. A legjobb időpont, amikor épp a horizont felett van még a nap, illetve amikor már lebukott a látóhatár mögé, de a fényei még megjelennek a felhőkön. Ekkor nem csak a nap gyönyörű, hanem a szórt sárgás-vöröses fények is, amelyek meleg tónusúra festik a tárgyakat, arcokat, embereket.

 

#2 Keress jó helyszínt a naplementés fotókhoz

Majdnem minden helyszín jó, de azért vannak nagyon jók :). Naplemente fotózásához először is válaszd ki a megfelelő helyszínt a tóparton, ahol a vízfelület nyílt, tükröződik rajta a fény. Ahol zavaros, növényes vagy uszadékos a vízfelület, ott a végeredmény nem biztos, hogy tetszeni fog, mert ezek sötét pacákként fognak megjeleni a képeiden (persze kis mázlival egy Loch Nessi szörnyet is kiadhat… :)). Ha biztosra akarsz menni, menj oda naplementét megelőzően, hogy legyen időd felkészülni és várd ki a megfelelő pillanatot, amikor a narancs és vörös színek szinte fotóért üvöltenek. A fények roppant gyorsan változnak, így légy felkészült és menj biztosra. Még látványosabb a fotó, ha belekomponálod a parton található köveket, esetleg farönköt, benyúló fákat – feltéve, ha van.

A Tisza-tó fekvése miatt a legjobb naplementés képeket itt tudod csinálni a partról:

  • Abádszalók: szinte a teljes partszakasz, mert itt van a tó legnagyobb egybefüggő vízfelülete, gyönyörű “aranyhidakat” tudsz fotózni, kicsit felhős-naplementés időben pedig visszatükröződik a teljes égbolt a hatalmas vízfelületen. Ha szerencséd van, beúszik egy vitorlás is a képbe, ezzel picit meg tudod mozgatni a fotódat, de próbálkozhatsz valamelyik kikötőből is.
  • Tiszaderzs: a kikötőből szépen komponált képeket lehet készíteni a nádassal, víz fölé hajló fűzfákkal. Itt sokkal szűkebb a víz tere, de épp ezért romantikusabb és részletgazdagabb képeket tudsz lőni.
  • Tiszaörvény-Tiszafüred: a holtág és a kanyargós csatornák ideális tájolásúak, de a jó helyet még bőven naplemente előtt keresd meg. A Városi Kikötő stégjéről vagy a tiszaörvényi STÉG büfé stégjéről már mi is fotóztunk nagyon szép naplamentés képeket, ezeket a helyeket bátran ajánljuk.

 

#3 A jó kép és a technika

A horizontot a kép felső vagy alsó harmadába helyezd attól függően, hogy mit szeretnél jobban hangsúlyozni. A napnak sem kell pont középen lenni, ha van jó épület, egy jó sziluett az egyik oldalon, csinálhatsz egy asszimetrikus kompozíciót, azok mindig nagyon vonzák a szemet. A naplemente fotózásához lehetőség szerint használj állványt (elkerülve ezzel a hosszabb záridő alkalmazásánál a gép berázását), így a beépített vízmérték segítségével tudod biztosítani a kiszintezett fotót is. (Utómunkával is korrigálható, de törekedni kell a tökéletes exponálásra!).

Amennyiben mobiltelefonnal fotózol vagy automata üzemmódban, úgy a gép beállításával Nektek nem kell foglalkozni és ekkor állvány sem szükséges. Bátrabbak azonban használjanak egyedi beállításokat is,
arra alkalmas kamerákon, ilyenkor javasolt közepes (f8-f10 ) rekeszérték használata és hosszabb záridő (1-2 mp) a tökéletes, éles rajzolathoz, de mivel gyorsan változik a fény, érdemes próbálgatni témától függően. Ha egyedi beállítások alapján fotózol telefonnal, akkor keress stabil helyet ahová letámaszthatod a telefont.
Naplementében érdemes sziluett fotókat is készíteni, kihasználva az ellenfényben történő fotózást. A sötét körvonalakból (amely az alulexponáltságból adódik) és a különböző színekben pompázó fényes háttérrel kombinálva csodás hangulatképek készülhetnek. Próbáljátok ki, mert igazi sikerélményt adó fotózás lehet. Mobiltelefonos fotózás esetén is van lehetőség utólagos korrekcióra (pl. kontraszt, csúcsfények vagy árnyékok finomhangolása), így tökéletesithető az automata fotó módban készült sziluett.

Jó fotózást, osszátok meg velünk a naplementéről, naplementében készült fotóitokat!

Címkék:
  • fotózás,
  • természetfotózás