Welovetiszato
Welovetiszato

Egy rég elfeledett étel Tiszanánáról, a tekercsleves

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 27.
Egy rég elfeledett étel Tiszanánáról, a tekercsleves

Hagyományok tisztelete a Tisza-tónál

Hamisítatlan református étel a tekercsleves, melynek receptjét a tiszanánai Erzsike nénitől tudtuk meg, akit sajnos már nem tudhatnak a település lakói maguk között. A recept a Tiszanánai Értéktár részét képviseli, a nyári táborokban mindig megfőzik a táboroztatók a gyerekekkel, hogy átadják nekik e régi eledel receptjét, mint a település múltjának egy darabját. Köszönjük szépen a Tiszanánai Művelődési Központ rendkívül lelkes és kedves hölgy dolgozóinak ismét a segítséget, bennük sosem csalódunk 🙂

Erzsike néni 14 évesen, az édesanyjától tanulta meg a tekercsleves elkészítését. Abban az időben az emberek és a hagyományok úgymond kategorizálása vallás alapján is történt: voltak a katolikusok és a reformátusok. Amíg a két vallás nem találkozott és “keveredett” egymással, addig sokan nem is tudtak ennek a különleges ételnek a létezéséről.

Az étel varázsa

Hagyományos hazai ízek, magyaros receptek, régi szép idők…. A tekercs tészta leves sok embernek erős érzelmi töltettel van társítva, hiszen édesanyjuk vagy nagymamájuk főzte azt gyermekkorukban. A leves egyszerűségében rejlik a finomsága: zöldségek, fűszerekkel töltött tészta, hagyományos ízvilág. Régen hétköznapi étek volt. Kísérőnek a második fogás tejbekása vagy tejbegríz volt.

Laktató….ez a régi időkben fontos szempont volt az ételeknél, mivel sokan fizikai, főleg mezőgazdasági munkát végeztek. Elkészítése függött az adott évszaktól is. Nyáron több kelkáposzta került bele, télen meg ami maradt a nyárból.

Elkészítését érdemes a tésztagyúrással kezdeni, majd amíg az pihen, a zöldségeket fel lehet tenni főzni.

Tekercsleves hozzávalói

Tésztához

  • 5 darab tojás
  • 1/2 kg. búzafinomliszt
  • 15 g disznózsír
  • 2 ek. finomsó
  • 1 ek. édes fűszerpaprika
  • 1 tk. őrölt feketebors

Leveshez

  • ¼ kg burgonya
  • 2 egész sárgarépa
  • 2-3 darab paradicsom
  • paprika
  • kelkáposzta
  • 1 egész fehérrépa
  • víz
  • 3 tk. delikát

Tekercsleves elkészítése

  • A tojásokat felverjük egy tálban.
  • A lisztet egy deszkára borítjuk, krátert csinálunk a közepébe, majd ide öntjük a felvert tojást.
  • Egy villával elkezdjük hozzádolgozni a lisztet apránként, majd egy késsel folytatjuk. Végül a kezeinkkel 10-15 percig gyúrjuk a tésztát, míg teljesen egynemű nem lesz.
  • Enyhén lisztezett felületen szétlapogatjuk a tésztát, majd egy sodrófával kinyújtjuk, ezt a műveletet 2x-3x elvégezzük. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani.
  • A disznózsírt meg kell olvasztani, majd a kinyújtott tésztát megkenjük zsírral, majd a fűszereket rászórjuk.
  • A tésztát ezután szorosan feltekerjük, majd tetszőlegesen feldaraboljuk.
  • Ezután pár percre pihentetjük a tésztát.

Apróra vágjuk a zöldségeket, majd felöntjük 3 liter vízzel és húsleves alaplével. Ha a zöldségek félig megfőttek, hozzáadjuk a tésztát. Ízlés szerint sóval még ízesíthető, ezután pedig tálalható.

Jó étvágyat kívánunk 🙂

Ma van!

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program