Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Az 5 legszebb panorámás hely a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. január 29.
Az 5 legszebb panorámás hely a Tisza-tónál

Gyönyörű panoráma tárul elénk ezekről a helyekről

Mutatunk 5 olyan helyet, ahonnan gyönyörű panoráma, látkép tárul a Tisza-tóra látogatók szeme elé. Nem kell profi fotósnak lenni vagy spéci fényképezőgéppel rendelkezni, egy kamerás telefonnal is csodás képeket lehet készíteni az általunk javasolt helyekről. Ezek a helyek minden évszakban és napszakban különlegesek. Sorrend nincs, nekünk mindegyik helyszín a szívünkhöz nőtt.

Legszebb panoráma 1# – Tiszafüredi Holtág

Az egyik legszebb kilátópont a Tisza-tónál a Városi Kikötő és a Kerékpárcentum közötti gátszakaszon található, a tiszafüredi Holt-Tisza patkójának csúcsánál. Ez a rész is minden évszakban és minden napszakban más arcát mutatja. Nappal a víz felett danka sirályok, küszvágó csérek, fattyúszerkők kergetik a kishalakat, az összefüggő sulyommezők mellett tündérrózsa is látható. A gyékénysávok szélén sok szárcsa figyelhető meg, a fűzfákon pihenő bakcsókat látni. A csatornák szélein vadászgató gémfélékkel futhatunk össze (kis kócsag, nagy kócsag, szürke gém, vörös gém). Nyáron körülbelül este 8 óra fele megcsodálhatjuk a Tisza-tó vizén a lemenő nap csodálatos fényeit, mely sokszor olyan, mintha egy ragyogó fényfolyosó képződne a vízfelszínen. Sötétedés előtt a nádasokba, a bokrokba és a vízfelszínre visszatérnek a madarakat és megélénkül az esti vízi világ. Tiszta égbolt esetén a teljes sötétedés beáltát követően az éjszaka fényeiben is gyönyörködhetünk a partról vagy akár a vízről is.

Hűvösebb, ködös időben sejtelmes, rejtélyes, nyugodt a táj, ilyenkor madarat is elvétve lehet látni.

Legszebb panoráma 2# – Poroszló, bicikliút

A 2020-ban átadott, a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpáros hídnak köszönhetően a Tisza-tó körbetekerése már teljesen biztonságos. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger- és a Szomorka-patakot. Ezen a részeb építettek egy 308 méter, illetve egy 86 méter hosszú, látványos, íves főtartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidat. Népszerűségét bizonyítja, hogy a poroszlói kerékpáros híd 2021-ben az év kerékpárútja lett.

A hidak több pontján vannak megálló pontok, ahonnan gyönyörű felvételeket lehet készíteni a Tisza-tóról. A legszebb panoráma a Poroszlóhoz közel eső hídszakaszon van, innen nyáron csodás képkeket lehet készíteni a lenyugvó nap sugarairól. A híd Dühös-lapos felőli része is izgalmas. Ttt a vasúti közlekedésre kell figyelni, ugyanis ott megy keresztül a Tiszafüredet Füzesabonnyal összekötő vasúti pálya. Naponta 2x-3x közlekedik a személyvonat, nyáron ennél gyakoribbak a járatok. Ha tiszta az idő, akkor a Bükk és a Mátra vonulatai is feltűnnek a távolban, valamint 1-1 nyári zivatar előszelét is lencsevégre lehet kapni. Csodás látványt nyújt, mikor a viharfelhők közelednek a Poroszlói-medence felé…

Télen rengeteg madarat lehet látni a befagyott, jeges mederben, ahogy egy-egy lék, vagy be nem fagyott vízfolyás mellett állnak. Jellemzően szürke gémek, nagy kócsagok és persze rengeteg liba, kacsa és hattyú van. Ha autóval érkeztek, akkor vagy a Fűzfa kikötő parkolójában érdemes hagyni a gépjárművet.

Legszebb panoráma 3# – Kisköre kilátó

2021 április végétől látogatható a 19 méter magas Tisza-tavi kiskörei kilátó, mely a Kiskörei Kikötőben épült és egy épületegyüttes részét is képezi.  A kilátó két összefordított hajótest képét ábrázolja. Az építmény tetejéről csodálatos kilátás tárul a látogatók elé a Kiskörei Kikötőre, a Tisza-tóra, az Abádszalóki-medencére és a vízerőműre.

Egy bejáró hídon közelíthető meg a lábakon álló épületegyüttes, mely 4 darab önálló, téglaszerkezetű, funkcióiban és gépészetében elkülönülő épületből és a kilátóból áll. A négy épületben helyet kapott a MAHART irodája, egy étterem, közösségi vizesblokk, és a vízi rendőrségnek is itt van a központja.

Abádszalóki-öböl, sólyapálya

Az Abádszalóki-öblöt a Szalóki Yacht Kikötő és a Vízlépcső közötti gátszakasz bármelyik pontján, akár az egyik pecás beállóból is meg tudjuk csodálni. Télen az alacsony vízállás miatt itt nagyon aktív az élővilág. Főként hattyúkat lehet látni az öböl be nem fagyott vízén vagy a szárazon maradt részeken. Ezen a szakaszon 2 pontot javaslunk egy jó fotó készítéséhez: az első a kikötő és a part menti házikók közötti sólyapálya, a másik pedig a Nagykunsági-főcsatorna torkolata.

 

Jóreménység-sziget

De a legszebb panoráma az Abádszalóki-öbölről a Jóreménység-szigetnél tárulhat a szemünk elé. Innen az egész öblöt be lehet látni több mint 180 fokos szögben. Ez a hely egy egy különleges kis földnyúlvány a Tisza-tavon, egy robbanógát csücskében található és az évek alatt közösségi pihenőhellyé nőtte ki magát. A Kisköréhez közeli, hivatalosan Abádszalókhoz tartozó Jóreménység-szigeten forgatta Ljasuk Dimitry az önkéntes karanténjáról szóló filmjét. Néhány egyszerű szabályt betartva bárki előtt nyitva áll a kapuja.

A parkoló a vízi erőműhöz vezető híd bejáratánál található, innen egy rövid kis sétával érhető el a Jóreménység-sziget, amely első pillantásra is nyugalmat áraszt magából. Színes égősorok, szebbnél szebb virágok köszöntik az oda látogatókat, és az önkéntesek munkájának köszönhetően felújított bútorok szolgálják a kényelmet.

A filmben szereplő kunyhó ugyan nincs ott, de így is akad bőven látnivaló. Van például hangulatosan berendezett könyvtár, amiből bárki választhat magának olvasnivalót, valamint van öltöző is. Nyáron amúgy fantasztikus élmény a stégről a hűs vízbe csobbanni. A látogatók akár estig is maradhatnak, egy kialakított tűzrakóhelyen akár szalonnát is lehet sütni, valamint napelemekkel feltöltött éjszakai világítás is van a területen.

A félszigeten több ágyás is ki lett alakítva, zöldségekkel, fűszernövényekkel gazdagítva. A látogatók szorgalmasan locsolják ezeket, és bárki meg is kóstolhatja a termést.
A félszigethez tartozó stégről páratlan látvány tárul a vendégek szeme elé…a Tisza-tavat innen nézve olyan nyugalom lesz úrrá az emberen, hogy általában mindenki fájó szívvel szokta elhagyni ezt a helyet.