Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

A kubikok varázslatos világa

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. február 27.
A kubikok varázslatos világa

A kubikok élővilága

A kubikgödrök a XIX. századi folyószabályozások során keletkeztek, a töltések építéséhez szükséges föld kitermelésére szolgáló anyagnyerő helyek voltak. Ma már a kubikok kifejezés alatt nem csak magukat a gödröket, hanem a mélyfekvésű, szabályosan kiásott gödrök és csatornák összetett rendszerét értjük.

A 19. század második felében megkezdődött a Tisza folyó szabályozása. Második, vagy verítékes honfoglalásnak is nevezik a több mint száz évig tartó gátépítési munkákat. A folyószabályozások idején az árvízvédelmi töltésekhez szükséges földet egyrészt a töltés tervezett helye mellett ásták ki, így keletkeztek a kubikgödrök. Ma már a töltések folyó felőli oldalán sok-sok kilométeren át kubikgödrök sorakoznak. A Tisza vízrendszerében számos területen még a mai napig is fellelhetőek az egykori kubikrendszerek.

Ezeknek a gödröknek nagy szerepük van a természet gazdagságának megőrzésében. Fő jellemzőjük, hogy a hullámtéren lévő ártéri területektől (erdők, gyepek, szántók) 1- 1,5 méterrel mélyebben helyezkednek el. Ezért az árhullám érkezésekor ezek töltődnek fel először vízzel, a mesterségesen létrehozott csatornahálózaton keresztül. Az árhullám levonulása után pedig a kubikrendszer mélyebb területein visszamarad a víz.

A kubikgödrök áradás után nemcsak vízzel, hanem halivadékkal is feltöltődnek, majd az árhullám levonulása után egymástól elszigetelt parányi tavakként működnek tovább. Felmelegedő vizében a halivadékok felnövekednek, aztán a legközelebbi áradáskor ismét visszajutnak az élő vízbe. Ezért is hívták a kubikgödröket halbölcsőnek és haltemetőnek. Árhullámok idején ideális ívóhelyek, ám a vízszint csökkenésekor csapdák is lehetnek, mivel a kubikok vize nyáron gyakran elpárolog és az ivadékok is elpusztulnak.

Növény-és állatfajok

A kubikrendszer egy rendkívül összetett és változatos vizes élőhely, amely az év különböző időszakaiban ad táplálkozó-, szaporodó- és búvóhelyet az ártéren élő vadvilágnak. A kubikokban visszamaradt víz, a benne lévő halivadékokkal és gerinctelen fajok tömegével számos fokozottan védett állatfajt vonz. Különösen a nyári időszakban nagy itt a mozgás: rétisasok, gólyák, vidrák, hattyúk, kócsagok, gémek, szárcsák járnak táplálkozni és inni a kubikgödrökhöz, de vadászható fajok, pl. vaddisznók, őzek is megfigyelhetőek. A gödrök ma remek élőhelyet nyújtanak a vízimadaraknak és halaknak, hiszen a környéken senki nem zavarja őket.

A kubikoknak a növényvilága is rendkívül gazdag: megtalálható többek között az Európában ritkaságnak számító sulyom, a sárga virágú tündérfátyol, a csodálatos fehér tündérrózsa, nagy víziboglárka, virágkáka. Ezek a vízzel teli gödrök a Tisza-tónál közvetlen összeköttetésben vannak valamelyik csatornával vagy magával a nyílt Tiszával, így vizük rendkívül tiszta. Bejáratukat nehéz észre venni, általában a sűrű nádas szűk résén lehet bejutni. Vastag hínár, sulyom és békaszőlő réteg borítja a vízfelszínt, ezért nehézkes a bejárásuk. Vadregényes, a külső hatásoktól elzárt világ ez, melybe csak az lépjen be, aki értékeli a természet effajta szépségét és egyediségét.

A Gólyaorri kubikok

A Tisza-tónál számos kubik található közvetlen a gát mellett Tiszaderzs és Kisköre környékén, de van 2 olyan mesterséges gödör, melyeket csak azok ismernek, akik mélyen bele vetik magukat a Tisza-tavi természet felfedezésébe. A Poroszló környékén lévő Gólyaorri kubikok, a Tisza-tó egyik nevezetes része, a Kis-Tisza egyik kanyarulatában fekszik. Ezek a kubikok a magasból jól körülhatárolt négyzetes formát alkotnak. A 6 kubikgödör több mint 50 évvel ezelőtt a Tisza-tó létrehozásakor jött létre, a gátakhoz, a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő töltéshez szükséges földet innen nyerték ki.

Megközelíteni szárazföldön és vízen is lehetséges. Szárazföldön a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő autó és bicikliútról lehet elérni. Mivel a közútnak ez a szakasza rendkívül forgalmas, így inkább azt javasoljuk, hogy vagy gyalogosan induljunk el Tiszafüredről vagy Poroszlóról a gáton, vagy pedig biciklivel a bringaúton.

Körülbelül félúton lehet megtalálni a bejáratot, de a lejjebb található link és kép segíthet a keresésben. Vízen könnyebb dolgunk van, bár jóval több energiába kerül az oda jutás, főleg ha evezőssel vágunk neki a túrának. Mi tavaly egy SUP túra keretében ismerkedtünk meg ezzel a csodás kis hellyel. Tiszafüredről indultunk és a poroszlói Kis-Tiszán eveztünk felfele. Egy nagyobb területű pecás hely után lehet megtalálni a szűk bejáratot.

A hely a nyugalom tengere…a partot odvas fák szegélyezik, a vízi világ pedig páratlan. Csendben “illik” itt közlekedni, mert a látogató csak vendég e vidéken. A víz kristálytiszta, tavasszal és nyáron a felszíne tele van csodás vízi virágokkal, melyek levelein békák pihennek, napoznak. Itt még a madarak is megférnek egymás mellett, nem veszekednek, vitatkoznak a táplálékon. Nagyon vigyázzunk, hogy még véletlenül se sértsünk meg egyetlen növényt sem, hagyjuk meg ezeket a természeti szépségeket az utókornak.

Ha szárazföldön keressük meg a Gólyaorri kubikokat, akkor pillangókkal, hódrágta fákkal, őzek és vaddisznók nyomaival találkozhatunk. A vizet kis beugrókon leshetjük meg, de érdemes az ösvény végére is elérni, mert a Kis-Tisza is csodás látványt nyújt, főleg a hajnali és a késő esti órákban.

https://geocaching.hu/poi.geo?id=180234

Kubikgödrök a Kis-Füredi foki csatornánál

Ez a kedvenc helyünk, mert ide evezőssel akár 10-20 perc alatt is elérhetünk a Füredi-Holtágtól. Hármas kis kubikrendszer ez, egyik gödörből nyílik a következő. Az első és a harmadik kubik a legnagyobb, az utolsó a legszebb. A Kis-Füredi fokhoz vezető csatornából nyílnak ezek a kubikgödrök. Tavasszal egy kis ösvényt szoktak a túravezetők kialakítani, ezen lehet bejutni az első kubikhoz. A második és harmadik kubikhoz a nádasba vágott szűk ösvényen érünk el. A víz szinte fekete, olyan vastag az iszap és hínár réteg. Sok madár rejtőzködik a kis dzsungelban, akiket ha türelmesek és csendesek vagyunk, meg is tudunk lesni.

Zárt kis csodavilág a kubikok élővilága…mesterséges meder, de olyan, mintha a Tisza-folyó születése óta ott lennének. Nyáron beszűrődik a motorcsónakok és a nem messze futó országút zaja, de a partot szegélyező fák megszűrik ezeket a hangokat. Kajakkal, kenuval vagy suppal érdemes ezeket a helyeket megközelíteni, mert így avatkozunk be a legkevésbé a természet rendjébe.